Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Čeká nás doba referend? USA plánují taky jedno odtržení

Vlajka USA
Vlajka USA
Foto: Pixabay

Austin - Britské referendum o vystoupení z Evropské unie inspirovalo nejen krajně pravicové strany po celé Evropě, ale i část Spojených států. Na 250 tisíc příznivců texaského národního hnutí požaduje "texit", tedy odtržení Texasu od zbytku Spojených států.

Podle agentury Reuters vyzvalo texaské národní hnutí tamního guvernéra, aby podpořil texit, tedy odtržení Texasu od USA. Guvernér Texasu Greg Abbott ale podle agentury nechtěl na celou věc reagovat.

Předseda hnutí Daniel Miller ale má celou věc do detailu promyšlenou. Kampaň za nezávislost Texasu ostatně vede už několik let a řešení vidí v celostátním referendu ne nepodobném tomu, které se odehrálo ve Velké Británii, kde volilo necelých 52 procent občanů brexit. 

Název nové iniciativy dostal označení texit a pro separaci od zbytku USA hraje podle Millera například to, že ekonomika Texasu patří k největším na světě a sráží ji daňový systém Spojených států.

Agentura ale v této souvislosti uvádí, že Texas není jediným nespokojeným státem v Americe. O samostatnost by ráda bojovala například také Aljaška a podle průzkumu z roku 2014 by odtržení svého státu od USA uvítala až čtvrtina Američanů.

Ve čtvrtečním referendu se celostátně vyslovilo pro odchod z unie téměř 52 procent Britů. Hlasování se zúčastnilo 72,2 procenta voličů, což je o šest procentních bodů více, než kolik přišlo k loňským volbám. Rozdíl mezi příznivci a odpůrci brexitu v referendu činil 1,269.501 hlasů.

Témata:  USA Texas v USA Brexit

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.