Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Fotografka vytvořila kampaň pro zneužité dívky a ženy. S tímto se musí potýkat

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Pixmac

Washington – Přestože jsou znásilněné ženy oběťmi násilí, mnoho lidí je zároveň obviňuje, že si za to mohou částečně samy. Třeba proto, že byly opilé nebo měly až příliš odhalující oblečení. Fotografka Yana Mazurvecková se rozhodla kampaní ukázat, s čím musí zneužité ženy a dívky bojovat.

Víc než tři pětiny dospělých v Česku si podle průzkumu, který na konci loňského roku zveřejnila organizace Amnesty Internationa. myslí, že si za znásilnění v jistých případech mohou ženy částečně samy. Díl odpovědnosti mají, pokud se buď chovaly koketně, nebo byly opilé, měly sexy oblečení, neřekly muži jasné ne, šly bez doprovodu opuštěným místem, či měly hodně sexuálních partnerů.

Podobné názory panují i v zahraničí. Fotografka Yana Mazurvecková se rozhodla vytvořit sérii fotografií žen, které byly znásilněny a poté obviněny, že si za to mohou samy. Umělkyně uvedla, že ji k vytvoření kampaně inspiroval případ znásilnění, který se odehrál na Stanford University.

Fotografie z kampaně zde

Student Brock Allen Turner (20) byl shledán vinným ze sexuálního napadení opilé dívky, která byla v bezvědomí. Soud mu udělil šestiměsíční trest – podle mnohých velmi mírný. Útočník poukazoval na údajnou promiskuitu oběti. Znásilněná dívka u soudu přečetla emotivní dopis, který adresovala násilníkovi. „Je to hluboce urážlivé, že se pokouší omluvit znásilnění poznámkami o „promiskuitě"," uvedla.

Fotografka proto nafotila sérii snímků, na kterých jsou zachyceny dívky v podprsenkách. Všechny jsou posypané barevným prachem a pózují před černým pozadím. Na fotkách je také vidět pánské ruce, které se po ženách sápají.

Modelky také drží cedulky, na kterých mají napsána obvinění, která si musely znásilněné vyslechnout. „Moje sukně byla příliš krátká," píše se na jedné z nich. Další říkají: „Byla jsem příliš přátelská", „Můžu si za to sama, protože jsem byla opilá", „Měla jsem očekávat, že se to stane", „Neměla jsem chodit samotná" nebo „Měla jsem vědět, jak se bránit".

Témata:  znásilnění sexuální obtěžování ženy

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 19:55

Právníci Navalného zůstanou ve vyšetřovací vazbě další dva měsíce

Soud v Moskvě rozhodl, že právníci zesnulého ruského opozičního politika Alexeje Navalného zůstanou ve vyšetřovací vazbě další dva měsíce. Oznámila to stanice Rádio Svobodná Evropa (RFE/RL).

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy