Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V USA se demonstrovalo kvůli policejnímu násilí na černoších

Policie USA
Policie USA
Foto: Pixabay

New York - Do ulic několika amerických měst v pátek opět vyšly tisíce lidí. Protestující demonstrovali kvůli smrti dvou černochů zastřelených tento týden při policejních kontrolách.

Největší protest zažila Atlanta, davy demonstrantů se však objevily i v New Yorku, Filadelfii, San Francisku a Phoenixu. Protesty byly podle agentury Reuters nenásilné, zatčena byla desítka lidí.

Ve čtvrtek se podobné protesty v Dallasu staly místem hromadné vraždy pěti policistů, které zastřelil muž s odstřelovací zbraní. Pachatele policie zabila.

Motiv byl zřejmě rasistický: vyšetřovatelé útočníka identifikovali jako pětadvacetiletého černocha Micaha Xaviera Johnsona, který vyjednávačům podle médií řekl, že jeho cílem jsou bělošští policisté.

Demonstrace, které se konaly o den později, v pátek večer místního času (dnes nad ránem SELČ), tak provázela mimořádná bezpečnostní opatření.

Na protestní pochod tisíců lidí v Atlantě dohlížely posádky desítek policejních vozů, podle starosty Kasima Reeda však k žádným větším střetům mezi účastníky demonstrace a policisty nedošlo, zatčeno bylo deset lidí.

Témata:  USA demonstrace v USA policie USA

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 19:55

Právníci Navalného zůstanou ve vyšetřovací vazbě další dva měsíce

Soud v Moskvě rozhodl, že právníci zesnulého ruského opozičního politika Alexeje Navalného zůstanou ve vyšetřovací vazbě další dva měsíce. Oznámila to stanice Rádio Svobodná Evropa (RFE/RL).

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy