Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Španělsku s Portugalskem hrozí sankce. Nedokázaly dostatečně srazit deficit

Evropská měna EURO, ilustrační fotografie
Evropská měna EURO, ilustrační fotografie
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Brusel - Španělsku a Portugalsku hrozí sankce, jelikož neudělaly dost ke sražení svého vysokého rozpočtového deficitu. Shodli se na tom dnes v Bruselu ministři financí eurozóny.

Portugalsko se v postupu při nadměrném schodku nachází od prosince 2009. V červnu 2013 mu bylo doporučeno odstranit nadměrný deficit nejpozději do konce roku 2015. Španělsko je v proceduře od dubna 2009. V červnu 2013 dostalo doporučení nadměrný schodek odstranit nejpozději do konce 2016.

Za malou a neefektivní snahu srazit deficit pod tři procenta hrubého domácího produktu (DHP) v letech 2014 a 2015 nyní mohou země dostat finanční pokutu v rozsahu až do 0,2 procenta HDP nebo by jim mohly být zastaveny peníze z evropských fondů. Bylo by to poprvé, co by byl stát eurozóny podobným způsobem potrestán.

Obě země nyní mohou do deseti dnů sdělit komisi svůj pohled na situaci a požádat například o co nejnižší trest.

O podobě pokuty tak budou opět rozhodovat ministři financí, nejspíš ještě v červenci či na počátku srpna. Do 12. září musí také znovu oběma zemím říci, jak mají dál deficit snižovat.

Témata:  Španělsko Portugalsko eurozóna EUR (euro)

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy