Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Milionová půjčka pro OKD vyvolává vášně a kritiku

OKD, Důl Paskov
OKD, Důl Paskov
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Ostrava - Státní půjčka Ostravsko-karvinským dolům ve výši až 700 milionů korun vyvolává ostrou vlnu kritiky. Podle opozice, některých ekonomů i veřejnosti je nespravedlivá vůči všem dalším firmám, které se také mohou ocitnout v krizi a žádnou podporu od státu nedostanou. Vláda půjčku schválila včera, ale říká, že OKD peníze dostane pouze pokud dojde ve společnosti k systémovým změnám.

O finanční pomoci ve výši až sedm set milionů korun, které mají udržet soukromou firmu v chodu, rozhodla vláda pozdě večer. Už teď vyvolává vlnu kritiky. Lidé se v anketě TV Nova vyjádřili celkem jasně: "Taky trochu podnikám a byl bych rád aby mi vláda taky něco půjčila. / Jak se něco dá, tak už se nedostane zpět no. / Je to sice sviňárna, že se to takhle stalo a že se to asi zase vytunelovalo nebo jak se to tam děje, ale nějak jim pomoc musíme."

Ani opozice není spokojená. "Je zjevné, že vláda nechce ztratit body v Moravskoslezském regionu, ale spravedlivé to bohužel není vůči všem dalším, kteří se jako zaměstnanci krachujících firem ocitají nebo ocitnou ve složité situaci," uvedl Martin Kupka, místopředseda ODS.

O peníze od státu by se mohli přihlásit i další velcí zaměstnavatelé, kteří se ocitnou v krizi. V minulosti to bylo u Vitkovických železáren. "Vždycky v okamžiku, kdy se firmy nebo banky dostanou do úzkých tak první, co je napadne u těch velkých firem, je jít za tou vládou," potvrzuje ekonomický analytik Petr Hlinomaz. Ale to ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek odmítá: "V případě jiných podniků to zásadně nejde."

Rozporuplně mluví i ministr financí Andrej Babiš: "Stát nemá principielně pomáhat soukromým firmám, ale toto je úplně jiná situace..."

Pomoc OKD nebylo jediné hornické téma. Vláda měla také rozhodnout, zda by neměli stejné finanční příspěvky - tedy osm tisíc měsíčně - dostat i horníci ze severu Čech jako ti propuštění z OKD. Tam ale ministři společnou řeč nenašli.

"Ústecký kraj je samozřejmě strukturálně postižený velice, ale my jsme zastávali názor, že hlubinné doly a povrchové doly jsou rozdílný příběh. Takže určitě je potřeba pomoc, ale otázkou je jaká bude nakonec finální pomoc. My nejsme úplně nadšeni z toho, aby to bylo úplně stejné jako v OKD protože je to pro nás jiný příběh," prohlásil Pavel Bělobrádek, předseda KDU-ČSL.

Vláda své rozhodnutí o finanční podpoře severočeských horníků přesunula až na své příští jednání.To bude ale až ta tři týdny.

Témata:  OKD vláda

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy