Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nová situace v OKD: Někteří zaměstnanci dostanou výplaty později

OKD, Důl Paskov
OKD, Důl Paskov
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Karviná - Pokud by těžební společnost OKD v příštím týdnu, kdy je v podniku výplatní termín, neměla dostatek hotovosti, dostane v plné výši výplatu jen 91 procent zaměstnanců.

Devět procent pracovníků s nejvyššími příjmy by dostalo výplaty rozdělené na dvě části a vedení podniku by si vyplatilo mzdy teprve tehdy, až by byly uspokojeny mzdové nároky všech zaměstnanců. Vedení firmy, která je od června v úpadku, se na tom dnes dohodlo s odbory. ČTK to řekli mluvčí OKD Ivo Čelechovský a předseda Sdružení hornických odborů Jaromír Pytlík.

Firma zaměstnává zhruba 9500 vlastních zaměstnanců. Na výplaty OKD potřebuje každý měsíc kolem 400 milionů korun, průměrná mzda v loňském roce ve firmě činila 33.215 korun. Rozdělení mezd na dvě části by se týkalo asi 800 nadprůměrně placených zaměstnanců bez rozdílu, zda pracují v dělnických či technicko-hospodářských profesích.

Podle vedení zřejmě příští týden dost hotovosti nebude. "Jsem přesvědčen, že toto řešení je za dané situace pro odborové organizace a naše zaměstnance nejpřijatelnější variantou," uvedl výkonný ředitel OKD Antonín Klimša.

To, zda firma bude mít příští týden všechny peníze na mzdy, závisí na tom, jak jí budou chodit tržby za prodej uhlí. OKD ovšem musí na druhou stranu také platit předem většině svých dodavatelů.

Témata:  OKD mzdy

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 16:59

Asii zasáhlo extrémní počasí. Teploty zabíjí desítky lidí

Thajské úřady varovaly ve čtvrtek před novou vlnou veder, v důsledku kterých v této zemi přišlo od začátku roku o život už nejméně 30 lidí. Podle agentury AP se extrémní vedra očekávají v metropoli Bangkok, ale také na severu a severovýchodě země. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy