Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pokuta nebude: Nemocnice Na Homolce uspěla s odvoláním

Soudy, ilustrační fotografie
Soudy, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Praha - Nemocnice Na Homolce uspěla s odvoláním proti třímiliardové pokutě, kterou jí loni vyměřil Finanční úřad pro hlavní město Prahu za porušení rozpočtové kázně v letech 2011 až 2013, kdy ji vedl nyní trestně stíhaný ředitel Vladimír Dbalý.

ČTK to dnes řekla mluvčí nemocnice Martina Dostálová. Podle úřadu měla nemocnice zaplatit pokutu 2,993 miliardy korun, nebude platit nic. Odvolací finanční ředitelství v Brně uznalo argumenty nemocnice v jejím odvolání za oprávněné a kontroverzní rozhodnutí finančního úřadu zrušilo, uvedla mluvčí.

"Původní rozhodnutí Finančního úřadu pro hlavní město Prahu jsme od samého počátku považovali za absurdní a měli jsme v této věci i podporu ministerstva zdravotnictví, takže jsme pevně věřili, že naše argumenty odvolací úřad přesvědčí," uvedl ředitel Homolky Ivan Oliva, který nemocnici vede od října 2014. Vyjádření odvolacího finančního úřadu ČTK zjišťuje.

Důvodem sankce bylo podle kontrolorů zjištění, že nemocnice ve zmíněných letech nakupovala zdravotnický materiál, pomůcky a léčiva prostřednictvím své dceřiné společnosti Holte Medical, a. s., tedy mimo režim zákona o veřejných zakázkách. Finanční úřad však podle Olivy nevzal v potaz argument nemocnice, že zákon neporušila, protože tehdy se na ni vztahovala tzv. in-house výjimka podle paragrafu 18 zákona o veřejných zakázkách.

"Tato výjimka povoluje nákupy od jednoho dodavatele v případě, že in-house dodavatel, v tomto případě Holte Medical, a. s., vykonává podstatnou část své činnosti ve prospěch zadavatele, tedy Nemocnice Na Homolce, a zároveň zadavatel má v tomto in-house dodavateli výlučná majetková práva," vysvětlil ředitel.

Témata:  Nemocnice Na Homolce soudy

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:21

Izrael pokračuje s přípravami ofenzivy do Rafáhu. Už staví stany pro civilisty

Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde je podle armády poslední bašta palestinského teroristického hnutí Hamás. Tel Aviv už zahájil přípravy na evakuaci civilistů. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy