Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Exředitel nemocnice Na Homolce Dbalý se soudu opět omluvil, na své přítomnosti ale netrvá

Soud s exředitelem Nemocnice Na Homolce Vladimírem Dbalým
Soud s exředitelem Nemocnice Na Homolce Vladimírem Dbalým
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Vladimír Dbalý se opět omluvil z hlavního líčení v kauze zmanipulovaných tendrů pražské Nemocnice Na Homolce. Soud ale může pokračovat. Tentokrát totiž obžalovaný lékař požádal, aby se jednání konalo v jeho nepřítomnosti.

Dbalého advokátka Katarína Kožiaková Oboňová se nedomnívá, že by se soudkyně chystala vyloučit Dbalého k samostatnému řízení, aby mohla rychleji projednat skutky ostatních obžalovaných. "Já si myslím, že žádné kroky soudu k tomu nesměřují. A myslím si, že by to ani nedávalo smysl v této fázi trestního řízení," uvedla po příchodu k pražskému městskému soudu.

Na dotaz ČTK, zda se Dbalý dostaví k pátečnímu jednání, kdy se má rozebírat posudek ohledně jeho duševního zdraví, advokátka odpověděla, že o tom zatím s klientem nehovořila.

Lékař čelí obžalobě za to, že jakožto ředitel nemocnice získal při zakázce na digitalizaci chorobopisů a při nákupu gama nože více než 27 milionů korun na úplatcích. Soud začal už v lednu roku 2016, Dbalý však jeho pokračování opakovaně oddálil tím, že zaslal zdravotní omluvenku a zároveň trval na své osobní účasti u jednání. Soudkyně ho proto loni na podzim poslala na pozorování do psychiatrického ústavu.

Dbalému hrozí za zmanipulování tendrů až dvanáctileté vězení. Spolu s ním sedí na lavici obžalovaných i jeho někdejší náměstek a zároveň primář chirurgie Michal Toběrný a dalších pět lidí.

Témata:  Vladimír Dbalý soudy Nemocnice Na Homolce

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 17:26

Piráti rázně odmítli návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné

Piráti jednoznačně odmítají návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné. Podle nich je tento záměr kontroverzní, neboť postihuje lidi bez potomků, aniž by vedl k vyšší porodnosti.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy