Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Za navyšováním platů stojí nedostatek pracovníků, tvrdí analytici

Ekonomický růst, ilustrační fotografie
Ekonomický růst, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Praha - Dle ČSÚ ve 2. čtvrtletí 2016 činila průměrná hrubá měsíční nominální mzda v ČR na přepočtené počty zaměstnanců v národním hospodářství celkem 27 297 Kč, což je o 1 019 Kč (3,9 %) více než ve stejném období roku 2015. Za růstem je podle analytiků především nedostatek pracovníků.

Mzdy by přitom měly růst i v dalších měsících a za celý letošní rok by průměrná mzda měla podle ekonomů stoupnout o více než čtyři procenta.

"Příčina růstu mezd je zřejmá, poptávka po práci stoupá rychleji než nabídka volných pracovních sil. V řadě profesí je nedostatek pracovních sil s patřičnou kvalifikací," uvedl například hlavní ekonom Deloitte David Marek.

"Firmy se tak musí předhánět se svými nabídkami, aby vhodné kandidáty přilákaly. To tlačí mzdy postupně nahoru, přičemž stejný trend by měl pokračovat i ve zbytku letošního roku," uvedla ekonomka Komerční banky Jana Steckerová.

I podle hlavního ekonoma ING Jakuba Seidlera by měl růst mezd vzhledem k poklesu nezaměstnanosti dále pokračovat. Analytik ČSOB Petr Dufek pak upozornil, že se ještě rychleji než průměrná mzda zvyšuje medián. "Znamená to, že růst mezd je více rozložený a dotýká se tak i lidí s nižšími příjmy," uvedl.

V mezinárodním srovnání pak dnešní čísla podle Dufka situaci příliš nemění. "Slovensko sice průměrné mzdy za druhé čtvrtletí ještě nemá, ale i tak ČR vychází s 994 eury lépe. Naproti tomu ve srovnání s Německem zůstávají mzdy pod méně než 30procentní úrovní," uvedl Dufek.

Rizikem, a to zejména pro rok 2017, je finanční vyčerpání některých podniků a jejich následný útlum. Tato situace může zejména hrozit v odvětví stravování a ubytování v případě, že vláda přežene své ambice při zvyšování minimální mzdy, dodal Sobíšek.

Témata:  platy firmy ekonomika

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy