Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Soud poslal do úpadku firmu Vítkovice Gearworks, dluží desítky milionů

Ekonomický propad, ilustrační fotografie
Ekonomický propad, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Ostrava - Soud v Ostravě dnes poslal do úpadku firmu Vítkovice Gearworks ze strojírenského holdingu Vítkovice Machinery Group podnikatele Jana Světlíka. Insolvenčním správcem soud ustanovil Davida Vandrovce, který už byl jmenován správcem i u další firmy z koncernu, která se dostala do úpadku: Vítkovice Power Engineering. Vyplývá to z informací v insolvenčním rejstříku na serveru www.justice.cz.

Insolvenční návrh podala v srpnu brněnská společnost Wetag Invest a týkal se pohledávky za více než dva miliony korun. V úterý se k návrhu připojila i samotná firma Vítkovice Gearworks. Zatímco ale Wetag navrhl, aby soud firmu poslal rovnou do konkurzu, Vítkovičtí žádají povolení reorganizace. Konkurz by znamenal prakticky zánik firmy a rozprodej jejího majetku, přičemž výtěžek by se rozdělil mezi věřitele. Při reorganizaci by podnik dál fungoval podle reorganizačního plánu, který by schvalovali věřitelé a soud.

"Pro nás teď bude nejdůležitější jednání s největšími věřiteli, kterým budeme chtít předložit reorganizační plán. Domníváme se, že je zaujme, protože zakázková náplň se netýká jen letošního roku, jasně doložitelné zakázky máme i na rok 2017," řekla ČTK mluvčí Vítkovic Eva Kijonková. Jednání o způsobu řešení úpadku firmy soud nařídil na prosinec.

Společnost Vítkovice Gearworks je výrobcem atypických převodových skříní, ozubených dílů i kompletních pohonů pro různá průmyslová odvětví. Loni se dostala do ztráty 68,3 milionu korun, o rok dříve byla v zisku 31,3 milionu korun. Firma má nyní 180 zaměstnanců.

Věřitelé, kteří tak zatím neučinili, mají dva měsíce na to, aby přihlásili své pohledávky. Firma Vítkovice Gearworks při svém připojení k insolvenčnímu návrhu uvedla, že má celkem 414 věřitelů. Největším věřitelem je podle ní britská HSBC Bank s pohledávkami za téměř 158 milionů korun. K soudu své pohledávky už přihlásilo přes 50 věřitelů.

Své přistoupení k insolvenčnímu návrhu Vítkovice Gearworks zdůvodnily tím, že jejich podstatné obchody byly vázány na společnost Vítkovice Power Engineering, kterou soud poslal do úpadku v srpnu. Dalším důvodem byla nedůvěra, kterou po zahájení insolvenčního řízení projevili partneři firmy.

V úpadku je ještě jedna firma z koncernu: Vítkovice Envi. Všechny tři společnosti mají dohromady zhruba 1400 zaměstnanců a všechny zůstávají v provozu. Celá skupina Vítkovice Machinery Group zahrnuje přes 30 firem a zaměstnává asi 8000 lidí. V loňském roce měla skupina obrat zhruba 14 miliard korun a konsolidovaný zisk 479 milionů korun.

Témata:  insolvence ekonomika

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 20:05

Ukrajinští piloti budou trénovat na dalších třech nizozemských F-16

Nizozemsko předá tři stíhačky F-16 na rumunskou leteckou základnu, na které se ukrajinští piloti a další personál učí pracovat s těmito stroji. Informovala o tom agentura Reuters. Nizozemsko je součástí mezinárodní koalice, která má v plánu dodat ukrajinské armádě stíhačky americké výroby. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy