Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Škoda Auto očekává letošní rok rekordní prodej, plánuje vstoupit na 18 nových trhů

Škoda Auto, a.s.
Škoda Auto, a.s.
Foto: Evgeny Petrov / INCORP images

Paříž/Mladá Boleslav - Automobilka Škoda Auto za letošní rok očekává rekordní počet prodaných vozů i rekordní finanční výsledky. Firma také plánuje, že do roku 2025 vstoupí na 18 nových trhů.

V obou případech by měla překonat čísla minulého roku, který byl dosud nejlepší v historii značky. "Tento rok ještě není u konce, zatím se blížíme ke konci třetího čtvrtletí. Pokud se ale nestane nic mimořádného, tak zaznamenáme rekord jak co do počtu prodaných vozů, tak i z pohledu finančních a obchodních výsledků," uvedl v rozhovoru s ČTK předseda představenstva Bernhard Maier.

Loni Škoda prodala 1,056 milionu aut, nejvíce v historii, z toho 281.700 na svém největším trhu v Číně. Letos by měl prodej aut v Číně podle Maiera přesáhnout 300.000.

Automobilka loni zvýšila zisk o 6,5 procenta na rekordních 708 milionů eur, v přepočtu asi 19,1 miliardy Kč. Tržby byly rovněž nejvyšší v historii - zvýšily se o 6,2 procenta na 12,49 miliardy eur, což je zhruba 338 miliard Kč. V příštím roce se do prodejních čísel značky promítne zahájení prodeje nového velkého SUV Kodiaq.

Škoda Auto plánuje vstup na 18 nových trhů. Celkový počet zemí, kde má obchodní aktivity, by se tak zvýšil ze současných 102 na 120. O vstupu na severoamerický trh se rozhodne v polovině nebo na konci příštího roku.

"Severní Amerika představuje čtvrtinu celosvětového trhu, toto teritorium proto nemůžeme ignorovat. Čas nás ale nijak netlačí. V současnosti analyzujeme podmínky," uvedl Maier. Případnému vstupu do USA by podle něj musela předcházet důsledná příprava. Už příští rok by měla Škoda začít prodávat auta v Íránu, Jižní Koreji a Singapuru.

Dalšími pilíři strategie je vstup do nových segmentů, zejména nejrychleji rostoucí kategorie sportovně-užitkových vozů (SUV), a také zavádění nových digitálních technologií. Škoda počítá s tím, že v roce 2019 přijde s prvním hybridním vozem, bezprostředně následovat by měl elektromobil.

Témata:  Škoda automobilový průmysl ekonomika

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy