Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Češi nakupují více, mají zájem hlavně o spotřební zboží

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Emocio

Praha - Tržby v maloobchodě po očištění o sezónní vlivy v srpnu reálně meziměsíčně stagnovaly, uvedl dnes Český statistický úřad. Meziročně se tržby očištěné o kalendářní vlivy zvýšily o 5,6 %, bez očištění o 8,0 %. Růst tržeb byl ovlivněn také vyšším počtem pracovních dní proti předchozímu roku.

V maloobchodě kromě motorových vozidel se sezónně očištěné tržby v srpnu reálně meziměsíčně nezměnily. Tržby očištěné o kalendářní vlivy meziročně vzrostly o 5,6 %, neočištěné se zvýšily o 8,0 %. Meziroční růst tržeb bez očištění byl ovlivněn vyšším počtem pracovních dní, kterých bylo v srpnu 2016 o dva více než ve stejném měsíci 2015. Neočištěné tržby za prodej nepotravinářského zboží vzrostly meziročně o 12,4 %, za prodej pohonných hmot o 10,6 % a potravin o 1,5 %.

Zvýšení tržeb zaznamenaly všechny hlavní sortimentní skupiny prodejen. Pokračoval dlouhodobý trend růstu prodejů prostřednictvím internetu (nyní o 31,3 %), informuje czso.cz.

V nepotravinářském sortimentu vzrostl prodej ve specializovaných prodejnách s výrobky pro kulturu, sport a rekreaci o 14,3 %, s výrobky pro domácnost o 14,1 %, s farmaceutickým, zdravotnickým a kosmetickým zbožím o 10,7 %, s oděvy a obuví o 7,3 % a s počítačovým a komunikačním zařízením o 5,2 %. Ve specializovaných prodejnách potravin se tržby zvýšily o 6,8 % a v nespecializovaných prodejnách s převahou potravin o 1,1 %.

Cenový deflátor ke stejnému období předcházejícího roku (bez vlivu DPH) činil 98,3 % a byl ovlivněn zejména nižšími cenami pohonných hmot, počítačového a komunikačního zařízení a výrobků pro domácnost. Naopak ceny vzrostly v prodejnách s výrobky pro kulturu, sport a rekreaci, s oděvy a obuví a s farmaceutickým, zdravotnickým a kosmetickým zbožím.

Témata:  tržby ekonomika Český statistický úřad (ČSÚ)

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:02

Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci Ukrajině, Tchaj-wanu a Izraeli

Americký prezident Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci pro Ukrajinu, Tchaj-wan a Izrael, což znamená, že Spojené státy vyčlení na balíček pro Kyjev přibližně 61 miliard dolarů. Několik hodin předtím ho podpořil Senát.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy