Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

OKD požaduje po státu další peníze

OKD, Důl Paskov
OKD, Důl Paskov
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha/Ostrava - Pokud OKD požaduje po státu další peníze, měla by to říct oficiálně, řekl dnes ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD). Odboráři OKD žádají odstoupení představenstva i dozorčí rady firmy.

Vláda v červenci schválila firmě půjčku 700 milionů korun, smlouva o úvěru byla podepsána v srpnu. Česká televize (ČT) ve středu uvedla, že OKD nyní požaduje dalších 600 milionů korun na financování sociálního programu.

"Žádný požadavek tam takhle explicitně nezazněl," řekl Mládek. Pokud firma chce další peníze, má to podle něj sdělit oficiálně, písemnou formou. "Poletují tady ve vzduchu nějaké nápady ke kterým se nikdo nehlásí," uvedl.

Vzhledem "k minulým smutným zkušenostem" z kauzy OKD bude chtít, aby se někdo k případné žádosti přihlásil. "Může to být vedení, insolvenční správce, prostě leckdo," uvedl.  Mládek dále sdělil, že případná další veřejná pomoc OKD je těžko obhajitelná. Velkoobchodní ceny uhlí totiž po předchozích poklesech nyní rostou.

OKD je od května v úpadku. Společnost se dostala do existenčních potíží vinou klesajících cen uhlí a předluženosti. Pohledávky vůči ní přihlásilo u soudu přes 550 věřitelů, kteří dohromady chtěli od firmy více než 23 miliard korun. Pohledávky za více než 17 miliard korun však insolvenční správce popřel.

Odbory podle předsedy Sdružení hornických odborů Jaromíra Pytlíka zásadně nesouhlasí s rozhodnutím představenstva o zrušení sociálního programu. Podle odborářů chce vedení OKD co nejdříve zavřít Důl Paskov, nemá ale peníze na odstupné, a tak chce horníkům vyplatit méně peněz, než kolik jim zaručuje kolektivní smlouva. Odboráři tvrdí, že důl by měl být uzavřen k 31. lednu 2017.

Odboráři jsou již ve stávkové pohotovosti, stávku ale zatím neplánují. Její konání nicméně nevylučují, stejně jako možné demonstrace. "Stávkovou pohotovost máme vyhlášenou. Pro stávku v této chvíli není zákonný důvod, jestli budou další opatření uvidíme podle toho, jak bude reagovat představenstvo i dozorčí rada. Pokud se ta situace nezlepší, budeme nuceni udělat další opatření," uvedl Pytlík. V úvahu přichází právě stávka či demonstrace.

Odboráři požadují odstoupení představenstva i dozorčí rady s výjimkou zástupců státu. Představenstvo podle jejich mínění svými rozhodnutími škodí celé firmě a potažmo i jejím zaměstnancům. Dozorčí rada pak podle jejich názoru v minulosti neučinila potřebné a zásadní kroky ke stabilitě firmy.

Odbory ale zároveň požadují i podání žaloby na náhradu škody na všechny zodpovědné osoby, které zapříčinily současnou situaci v OKD, požadují omezení horní hranice hrubé mzdy do 70.000 korun měsíčně, a to včetně manažerů. Mluvčí OKD Ivo Čelechovský ale uvedl, že stávající vedení společnosti OKD není zodpovědné za situaci, do které se těžařská firma v posledním období dostala.

Témata:  OKD Jan Mládek odbory

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

26. dubna 2024 21:50

Biden poprvé deklaroval, že chce debatovat s Trumpem

Listopadovým prezidentským volbám v USA by měly předcházet předvolební duely obou kandidátů. Úřadující prezident Joe Biden se v pátek jasně vyjádřil, že nejpozději na podzim je ochoten debatovat s republikánským vyzyvatelem a svým předchůdcem Donaldem Trumpem, informovala AP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy