Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Sobotka se chce kvůli mzdám v Aholdu sejít s nizozemským velvyslancem

Albert
Albert
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) se bude chtít kvůli mzdám v řetězci Ahold sejít s nizozemským velvyslancem. Odboráře, kteří chtějí letos přidat 1000 korun a v příštím roce sedmiprocentní zvýšení mezd, podpořil.

Dnes to uvedl na tiskové konferenci. Podle předsedy Českomoravské konfederace odborových svazů Josefa Středuly jsou mzdy na pozicích pokladních a skladníků v Aholdu druhé nejnižší, hůře je na tom jenom řetězec Hruška.

"Chci se sejít s holandským velvyslancem, chci ho požádat, aby intervenoval u majitele společnosti," řekl Sobotka. Požadavek odborů označil za umírněný.

Podle odborů pobírají provozní zaměstnanci Aholdu 12.500 korun hrubého včetně příplatků. Tyto údaje však společnost, která zaměstnává v ČR zhruba 17.000 lidí, popírá. Její zástupci se chtějí sejít s premiérem a sdělit mu svůj pohled na kolektivní vyjednávání. Podle firmy mzda činí 15.500 korun včetně takzvané variabilní složky, kterou Ahold začal uplatňovat začátkem letošního roku. "Ještě dnes jsme požádali pana premiéra o schůzku, na které mu rádi poskytneme plný obrázek o situaci včetně korektních čísel a plánů," uvedl v tiskové zprávě mluvčí Aholdu Jiří Mareček. Sobotka řekl, že se se zástupci firmy sejde.

Zaměstnancům společnosti letos od 1. března vzrostly mzdy o tři procenta, což podle předsedkyně Odborového svazu pracovníků obchodu (OSPO) Renáty Burianové představuje u typického zaměstnance růst o 250 korun měsíčně. Současné platy tak dosahují poloviny průměrné mzdy v Česku a jsou podle odborů o málo vyšší, než je současná minimální mzda 9900 korun. Platy na obdobných pozicích v rámci jiných řetězců jsou údajně o zhruba třetinu vyšší.

Témata:  Bohuslav Sobotka Ahold mzdy Albert

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy