Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

OKD ukončí těžbu v Dole Paskov v březnu příštího roku. Co bude s horníky?

OKD, Důl Paskov
OKD, Důl Paskov
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Karviná - OKD ukončí těžbu černého uhlí ve ztrátovém Dole Paskov 31. března příštího roku. V celé těžební společnosti pracuje i s dodavatelskými firmami zhruba 12 tisíc lidí. Na Dole Paskov je zaměstnáno asi 1600 kmenových zaměstnanců OKD.

Návrh představenstva firmy dnes schválil věřitelský výbor. OKD je od května v úpadku, v srpnu věřitelé schválili reorganizaci firmy.

Co nejvíce horníků chce firma převést na ostatní šachty. Mluvčí OKD Ivo Čelechovský řekl ČTK, že pro ně firma připravila i finanční motivační program. Dalších 300 lidí bude v dole dál pracovat na jeho technické likvidaci.

"Přibližně pro 150 lidí je připraveno takzvané dobrovolné racio. To znamená, pokud se rozhodnou ukončit pracovní poměr dohodou, tak dostanou nějaké finanční odstupné," řekl Čelechovský.

Zbývající zaměstnanci, kterých by zřejmě mohlo být okolo 500, dostanou výpověď a mohou dostat v závislosti na odpracovaných letech jako odstupné až sedminásobek měsíčního platu.

Právě odstupné pro propuštěné zaměstnance podle všeho bylo důvodem, proč OKD důl nezavřelo už dříve. Na vyplacení odstupného totiž firma neměla dostatek hotovosti. Stát už jí půjčil 700 milionů korun, tento měsíc firma sdělila, že na základě finanční analýzy a vyčíslených provozních i mimořádných nákladů v prosinci předloží příslušným ministerstvům konkrétní požadavky na spolufinancování. Na to už reagoval premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), že pro rozšíření státní podpory nevidí žádný důvod.

Témata:  OKD

Aktuálně se děje

5. května 2024 8:22

Kyjev s naší pomoci může na Rusy opět útočit v roce 2025, věří Bílý dům

Ukrajina se schválenou vojenskou pomocí Spojených států udrží obranu a v roce 2025 může i zaútočit, uvedl poradce Bílého domu pro národní bezpečnost Jake Sullivan.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy