Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Tesla Motors loni zvýšila produkci o 64 procent

Tesla Gigafactory
Tesla Gigafactory
Foto: Tesla Motors

Detroit - Americký výrobce elektromobilů Tesla Motors loni zvýšil produkci o 64 procent na 83.922 vozů. Zakladatel a generální ředitel podniku Elon Musk chce během příštích dvou let zvýšit produkci na půl milionu vozů ročně.

Dodávky zákazníkům však činily pouze 76.230 vozů, takže nedosáhly plánovaných 80.000 až 90.000 vozů.

V samotném čtvrtém kvartálu zaznamenala automobilka zhruba devítiprocentní propad dodávek na 22.200 vozů z 24.500 vozů v předchozím kvartálu. Za poklesem stály výrobní komplikace při přechodu na nový hardware automatického systému řízení, napsala agentura Reuters.

Musk chce během příštích dvou let zvýšit produkci na půl milionu vozů ročně. Během dalších dvou let pak plánuje nárůst na milion vozů ročně. List The Wall Street Journal je k tomu ale skeptický, Musk je prý znám stanovováním příliš ambiciózních cílů.

Tesla koncem října oznámila, že ve třetím čtvrtletí vydělala 21,9 milionu dolarů (zhruba 570 milionů Kč) po ztrátě 229,9 milionu dolarů ve stejném období předchozího roku.

Firma nyní vyrábí dva modely s elektrickým pohonem. Jsou to sedan Model S a sportovně-užitkový vůz Model X. Koncem loňského března firma představila nový elektromobil Model 3, jehož základní cena bude 35.000 dolarů.

Témata:  Tesla Motors Elon Musk automobilový průmysl

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 8:45

Státní zástupce podal obžalobu proti bývalému hradnímu kancléři Mynářovi

Státní zástupce podal obžalobu proti bývalému hradnímu kancléři Vratislavu Mynářovi v souvislosti s dotací na přestavbu penzionu v Osvětimanech, uvedla ve svém zpravodajství ČT24.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy