Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Tvorba nových pracovních míst v USA mírně zpomalila, se mzdami je to však lepší

Ekonomický růst, ilustrační fotografie
Ekonomický růst, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Washington - Ministerstvo práce USA dnes oznámilo, že americká ekonomika vytvořila v prosinci zhruba 156.000 pracovních míst, což bylo méně, než se čekalo. Mzdy ale oživují z mnohaleté stagnace. Americká ekonomika ve třetím čtvrtletí rostla celoročně přepočteným tempem 3,5 procenta. Byl to její nejrychlejší růst za poslední dva roky.

Míra nezaměstnanosti se mírně zvýšila a dosáhla 4,7 procenta. Analytici předpokládali, že v prosinci vzniklo zhruba 178.000 pracovních míst a že míra nezaměstnanosti z listopadového devítiletého minima 4,6 procenta nepatrně stoupne. Za říjen a listopad vzniklo podle zpřesněných údajů o 19.000 míst více, než se původně odhadovalo.

Za celý loňský rok ekonomika vytvořila 2,16 milionu nových pracovních příležitostí. Průměrné měsíční tempo tvorby míst zpomalilo na 180.000 z předloňských 229.000, což bylo podle analytiků vzhledem ke snižování míry nezaměstnanosti přirozené. Podle šéfky americké centrální banky (Fed) Janet Yellenové by mělo v ekonomice vznikat nejméně zhruba 100.000 míst měsíčně, aby trh práce udržel krok s nárůstem populace v produktivním věku.

Průměrná hodinová mzda proti listopadu vzrostla o 0,4 procenta. Meziroční tempo jejího růstu se z listopadových 2,5 procenta zvýšilo na 2,9 procenta, což bylo nejvíce od června 2009.

Takzvaná míra participace, tedy podíl lidí v produktivním věku, kteří jsou zaměstnaní nebo registrovaní jako nezaměstnaní uchazeči o práci, byla v prosinci na 62,7 procenta. To je jen těsně nad minimem za posledních 40 let a zároveň hluboko pod svou úrovní před recesí.

Také počet lidí pracujících na částečný úvazek, kteří by chtěli pracovat na plný úvazek, je stále asi o 30 procent vyšší než těsně před krizí, uvedla agentura AP. Širší míra nezaměstnanosti, která zahrnuje nespokojené zaměstnance na částečný úvazek a ty, kteří kvůli nedostatku míst přestali hledat práci, nicméně klesla na 9,2 procenta, nejníže od dubna 2008.

Dalším problémem, na který nejvíce poukazuje budoucí prezident Donald Trump, je pokračující zánik pracovních míst ve zpracovatelském průmyslu. V prosinci sice počet míst v průmyslu po čtyřech měsících poklesu vzrostl, za celý rok ale tento sektor 45.000 příležitostí ztratil.

Témata:  USA ekonomika nezaměstnanost

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy