Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Českým firmám stouply tržby, v letech 2011 až 2015 to bylo téměř o čtvrtinu

Firmy, ilustrační foto
Firmy, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Praha - České společnosti, které pravidelně zveřejňují své účetní závěrky, zaznamenaly v letech 2011 až 2015 celkový nárůst tržeb o 23 procent a zvýšení čistého zisku o 38 procent. Nejvyšší nárůst tržeb měly firmy ze sektoru kulturní, zábavní a rekreační činnosti.

Vyplývá to z analýzy dat, kterou uskutečnila společnost CRIF - Czech Credit Bureau na vzorku 60.000 firem.

Tuzemské firmy měly do konce roku 2016 povinnost odevzdat své účetní závěrky za rok 2015. "U firem, které tak činily pravidelně v posledních pěti letech, jsme porovnávali řadu parametrů, které jsou indikátory jejich finančního zdraví. Můžeme přitom říct, že kondice českých firem se v posledních pěti letech výrazně zlepšila," uvedl vedoucí datového oddělení CRIF Jan Cikler.

Z četněji zastoupených sektorů byl výraznější nárůst tržeb v sektoru zemědělství, lesnictví a rybářství (47 procent) a ve zpracovatelském průmyslu (30 procent). Dobře si vedl i velkoobchod a maloobchod a opravy a údržba motorových vozidel (22 procent). Tržby naopak klesaly například v těžbě a dobývání (o 11 procent).

Celkově se situace většiny českých firem výrazně zlepšila. "Dvojciferné nárůsty tržeb a čistého zisku u sledovaných firem potvrzují pozitivní trendy, které sledujeme v poslední době v celém českém hospodářství. Je jen dobře, že se daří také firmám podnikajícím v zemědělství a v příbuzných oborech, ve kterých potom zároveň stoupá konkurenceschopnost českých firem," uzavřel místopředseda představenstva CRIF Pavel Finger.

Témata:  tržby firmy ekonomika

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy