Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Tesla slaví: Stala se nejhodnotnější automobilkou v USA, překonala General Motors

Ekonomický růst, ilustrační fotografie
Ekonomický růst, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

San Francisco - Výrobce elektromobilů Tesla Inc. v tržní kapitalizaci překonal americkou General Motors. Akcie Tesly posílily v pondělí o 3,26 procenta a uzavřely na rekordní ceně 312,39 dolaru. Společnosti pomohlo příznivé doporučení analytiků.

Tesla Inc. se tak stala nejhodnotnější automobilkou ve Spojených státech. Akcie společnosti uzavřely na novém rekord a tržní kapitalizace Tesly dosáhla 50,887 miliardy dolarů (1,3 bilionu Kč). Tržní kapitalizace GM, která vyrábí mnohem více aut, dosáhla 50,886 miliardy USD, napsala agentura Reuters.

Za poslední měsíc akcie Tesly vzrostly o 35 procent, protože investoři sázejí na to, že generální ředitel Elon Musk způsobí revoluci v automobilovém a energetickém průmyslu.

"Dokonce i se všemi riziky si myslíme, že růstoví investoři si nemohou dovolit ignorovat tyto akcie," napsal analytik Piper Jaffray Alexander Pottera v zprávě, ve které rovněž zlepšil hodnocení akcií firmy na "lepší výkon než trh" z "neutrální".

Tržní kapitalizace Tesly nyní odpovídá zhruba 102.000 USD na každé auto, které plánuje vyrobit v roce 2018, nebo 667.000 USD na každé prodané auto v loňském roce. Tržní kapitalizace GM pro srovnání odpovídá zhruba 5000 USD na jedno auto prodané v loňském roce.

Skeptici se ale domnívají, že růstové cíle Tesly nejsou reálné a že je rizikové, když překonala GM, Ford a další výrobce s velkými finančními zdroji, kteří zvyšují nabídku vlastních elektrických vozů. Loni Tesla prodala 76.230 vozů a zaostala tak za svým plánem prodat 80.000 vozů. GM loni prodala zhruba deset milionů vozů a Ford 6,7 milionu.

Témata:  Tesla Motors General Motors automobilový průmysl USA

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 11:46

Ruské regiony ruší kvůli Ukrajině vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství

Nejméně pět ruských regionů se rozhodlo zrušit vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství, kterým si Rusko připomíná sovětské vítězství nad nacistickým Německem dne 9. května. Tato opatření jsou reakcí na hrozbu útoků z Ukrajiny, s níž Rusko vede více než dva roky válečný konflikt, informoval server The Moscow Times.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy