Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ekonomická úroveň USA klesá, nedaří se vytvářet nová pracovní místa

Washngton D.C.
Washngton D.C.
Foto: Pixmac

Washington - Míra nezaměstnanosti v USA zůstala v dubnu na pěti procentech, kam stoupla v březnu z únorového osmiletého minima 4,9 procenta. Vytvářet nová pracovní místa se příliš nedaří.

Americká ekonomika vytvořila v dubnu zhruba 160.000 nových pracovních míst, což bylo podstatně méně, než se čekalo, a nejméně za sedm měsíců. Analytici v průměru očekávali, že vznikne 202.000 nových míst.

Zhoršení vykázala i takzvaná míra participace, která měří podíl Američanů v produktivním věku, kteří jsou zaměstnaní nebo hledají práci. Tento údaj klesl o 0,2 procentního bodu na 62,8 procenta a z kategorie pracovní síly minulý měsíc odešlo 362.000 lidí.

Dnešní údaje naznačují, že prudké oslabení největší světové ekonomiky v posledních dvou čtvrtletích se už začíná negativně promítat na trhu práce. To by centrální bance (Fed) dál zkomplikovalo plán postupného zvyšování úrokových sazeb. Americká ekonomika zpomalila v prvním čtvrtletí celoročně přepočtený růst na 0,5 procenta.

Pokračovalo ale zrychlování růstu mezd. Průměrná hodinová mzda v dubnu proti předchozímu měsíci vzrostla o 0,3 procenta a meziroční růst zrychlila na 2,5 procenta z březnového tempa 2,3 procenta.

Témata:  USA nezaměstnanost

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy