Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Toyota prodala svůj podíl v Tesla Motors

Toyota
Toyota
Foto: www.autoroad.cz

Tokio - Japonská automobilka Toyota Motor prodala svůj zbývající podíl 1,43 procenta v americkém výrobci elektrických aut Tesla.

Toyota byla jedním z prvních investorů v Tesle, později se však obě firmy dostaly do sporu, informoval na svých stránkách zpravodajský server RTT News.

Toyota neuvedla, za kolik akcie prodala, ani jaká byla návratnost její investice.

Spolupráce obou firem začala v roce 2010, kdy Toyota koupila v Tesle podíl za 50 milionů USD (1,2 miliardy Kč). Ve stejnou dobu Tesla koupila kalifornský závod Toyoty za 42 milionů USD. Obě firmy v roce 2014 společně vyvinuly elektrický sportovně-užitkový vůz RAV4. Mezi oběma společnostmi ale nastaly neshody po svolání těchto vozů ke kontrole a jejich technická spolupráce byla přerušena. Toyota hned poté prodala část svého podílu v Tesle.

V uplynulých letech Toyota sama investovala do výroby výhradně elektrických aut s cílem zvítězit nad Teslou a dalšími výrobci elektrických aut. Podle zveřejněných zpráv má ale vedení Toyoty větší zájem vyvíjet spíše vodíková auta než elektrická.

Témata:  Toyota Tesla Motors

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy