Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Prodej rodinných domů v USA stoupá

Americký dolar
Americký dolar
Foto: Pixmac

Washington - Prodej nových rodinných domů v USA v květnu meziročně stoupl o 8,9 procenta. Nárůst v dosavadní části letošního roku tak činil 12,2 procenta, uvedl server The Wall Street Journal.

Přitom střední cena domu činila rekordních 345.800 dolarů, a byla tak o 16,8 procenta vyšší než před rokem.

Na rekordu byla i průměrná cena, a to na 406.400 USD. Jak uvedl hlavní ekonom analytické společnosti Trulia Ralph McLaughlin, dominantním faktorem amerického trhu bytů je v posledních letech nízká nabídka, nikoli nízká poptávka.

"Vzhledem k tomu, že prodeje bytů jsou na vzestupu, je stále patrnější, že problémem je nabídka, nikoli poptávka," řekl. Počet nových domů, jejichž stavba ještě nezačala, ale už byly prodány, činil v květnu 208.000, což byla nejvyšší úroveň od května 2007.

Nárůst poptávky po realitách má vliv několik faktorů, zejména míra nezaměstnanosti, která v květnu činila 4,3 procenta a byla nejnižší za 16 let.

Témata:  USA bydlení ekonomika

Související

Aktuálně se děje

7. září 2024 9:09

Válku to nerozhodne, reagoval Austin na požadavek ohledně úderů do hloubi Ruska

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy