Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Lee Louda se dal do práce s OKD. Připravuje výzvu pro dlužníky

OKD, Důl Paskov
OKD, Důl Paskov
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Ostrava - Insolvenční správce OKD Lee Louda připravuje výzvu pro dlužníka. Chystá se do Ostravy na jednání s vedením OKD i odbory a bude chtít jednat také s vládou. Louda to dnes řekl ČTK. Těžební společnost OKD podala minulý týden sama na sebe insolvenční návrh, protože dluží více než 650 věřitelům přes 17 miliard korun, nedokáže své závazky splácet a její majetek nedosahuje hodnoty ani sedmi miliard korun. Krajský soud v Ostravě vyhlásil úpadek společnosti v pondělí.

"Teď připravuji výzvu pro dlužníka na plnění součinnosti a zákonných potřeb, kde se potřebuju zorientovat v celé situaci. Pokusím se samozřejmě dostat co nejdříve do Ostravy, abych na místě jednal s managementem, případně odbory a tak dále. Dále bych chtěl jednat s dlužníkem o tom, jaké jsou aktuální akutní potřeby," řekl Louda.

Do Ostravy by se chtěl dostat ještě tento týden. Louda řekl, že z vlády jej zatím nikdo nekontaktoval, ale určitě s jejími zástupci bude chtít také jednat.

Společnost OKD podle něj dál může sama o některých věcech rozhodovat, ale zásadní věci by s insolvenčním správcem měla konzultovat. "Měli by dát o některých věcech vědět předem. Některé věci by neměli činit z vlastní podstaty, to znamená nějaké zužování majetkové podstaty, měnění její struktury nebo další významné kroky by neměli dělat už od začátku insolvenčního řízení," řekl insolvenční správce.

V dolech OKD se dál těží uhlí. Společnost má zhruba 9800 kmenových zaměstnanců, asi 2500 dodavatelských a 200 agenturních pracovníků. Ztráta zaměstnání ale hrozí i dalším tisícům lidí v navazujících profesích. OKD má existenční problémy kvůli klesajícím cenám uhlí, podle analytiků ale i kvůli vysokému zadlužení.

Insolvenční správce Lee Louda patří do úzké skupiny lidí se zvláštním povolením vést insolvence firem s obratem nad 100 milionů korun. Sedmačtyřicetiletý Louda, který vystudoval strojní inženýrství a insolvencím se věnuje již řadu let, je také vedoucím Centra restrukturalizace a insolvence při Vysoké škole ekonomické v Praze. V minulosti pracoval pro Českou národní banku jako likvidátor investičních fondů. Například vedl také reorganizaci společnosti Kordárna, která byla odborným sdružení Turnaround Management Association vyhlášena nejlepší restrukturalizací velkého podniku v insolvenci v Evropě.

Insolvenční řízení může skončit reorganizací či konkurzem. Při konkurzu je zpeněžen veškerý majetek dlužníka a výtěžek si následně rozdělí věřitelé. V případě reorganizace, kterou navrhuje vedení OKD, společnost nadále funguje podle reorganizačního plánu, který schvaluje věřitelský výbor i soud.

Témata:  OKD insolvence

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 9:18

Pro Rusko by bylo obtížnější pokračovat v invazi na Ukrajinu bez Číny, tvrdí Blinken

Podle amerického ministra zahraničí Antonyho Blinkena by pro Rusko bylo obtížnější pokračovat v invazi na Ukrajinu bez podpory Číny. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy