Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rozpočtový deficit USA v uplynulém fiskálním roce stoupl

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Pixabay

Washington - Rozpočtový deficit Spojených států v uplynulém fiskálním roce vzrostl na 666 miliard dolarů (14,5 bilionu Kč) z 586 miliard USD v předchozím roce. Oznámilo to dnes americké ministerstvo financí.

Rozpočtové výdaje i příjmy ve fiskálním roce, který skončil 30. září, dosáhly přitom rekordu. Státní dluh Spojených států tak přesahuje 20 bilionů dolarů, informovala agentura Reuters.

Poměr rozpočtového schodku k hrubému domácímu produktu (HDP) se zvýšil na 3,5 procenta, zatímco o rok dřív činil 3,2 procenta. Rozpočtové příjmy vzrostly o jedno procento na 3,315 bilionu dolarů, výdaje se zvýšily o tři procenta na 3,981 bilionu dolarů.

Během uplynulého fiskálního roku v úřadu amerického prezidenta vystřídal demokrata Baracka Obamu republikán Donald Trump. Ten prosazuje rozsáhlé snížení daní, které by podle ekonomických analytiků mohlo vést k výraznému poklesu rozpočtových příjmů.

Témata:  USA ekonomika

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:21

Izrael pokračuje s přípravami ofenzivy do Rafáhu. Už staví stany pro civilisty

Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde je podle armády poslední bašta palestinského teroristického hnutí Hamás. Tel Aviv už zahájil přípravy na evakuaci civilistů. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy