Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Poptávka technologického sektoru po zlatě se letos zvýší

Zlato
Zlato
Foto: ČNB

Londýn - Poptávka technologického sektoru po zlatě by letos měla vykázat první nárůst od roku 2010. Důvodem je rostoucí komplikovanost automobilové elektroniky a větší využití zlata v paměťových čipech pro chytré telefony.

Uvedla to dnes Světová rada pro zlato (WGC). Rozvoj nových technologií pro chytré telefony a elektromobily by podle ní mohl vést k tomu, že poptávka technologického sektoru po zlatě se bude dál zvyšovat.

WGC odhadla, že chytré telefony nynější generace obsahují zlato v hodnotě až 1,5 dolaru (33 Kč). "Funkce jako je rozpoznávání obličeje, bezdrátové dobíjení a infračervené senzory vyžadují pokročilé polovodiče, které obsahují kontakty a spoje ze zlata," uvedla rada.

Poptávku po zlatě v automobilovém sektoru podle WGC bude zvyšovat rozmach využívání elektromobilů a hybridních vozů, které kombinují elektrický pohon se spalovacím motorem. Zlato se používá v čipech nutných k řízení motoru a brzdného systému, uvedla agentura Reuters.

Témata:  zlato elektrospotřebiče

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:36

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy