Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Okolní firmy by mohly zaměstnat až polovinu pracovníku z OKD

OKD, Důl Paskov
OKD, Důl Paskov
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Karviná - Polovinu pracovníků OKD by mohly zaměstnat okolní podniky. Uvedl to deník Právo s odvoláním na průzkum vládní agentury CzechInvest.

Průzkumu se zúčastnilo 28 procent firem v kraji, včetně dvou třetin největších podniků. OKD je kvůli miliardovým dluhům v insolvenci. V insolvenčním návrhu, který česká uhelná společnost sama na sebe podala, OKD uvedla, že má více než 650 věřitelů a dluží přes 17 miliard korun.

Firma má nyní zhruba 9800 kmenových zaměstnanců, 2500 dodavatelských a 200 agenturních pracovníků. Ztráta zaměstnání ale hrozí i dalším tisícům lidí v navazujících profesích. OKD má existenční problémy kvůli klesajícím cenám uhlí, podle analytiků ale i kvůli vysokému zadlužení.

Z největších zaměstnavatelů v kraji CzechInvestu odpovídaly Třinecké Železárny, Veolia Energie ČR, DHL Express, Strojírny a stavby Třinec, ŽDB Drátovna, Arriva Morava, Husqvarna Manufacturing, Slévárny Třinec, Správa silnic Moravskoslezského kraje a Severomoravské vodovody a kanalizace.

„Firmy mají v plánu nabírat tisíce nových zaměstnanců během roku a půl," řekla Právu mluvčí CzechInvest Petra Menclová.

Témata:  OKD zaměstnavatelé

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 11:51

Počasí: Vítr v Čechách zesílí. Výstraha platí až do úterý

Úvod týdne nepřinese jen výrazné ochlazení způsobené přechodem studené fronty. Zesílí také vítr, upozornili meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). V nárazech má dosahovat rychlosti přes 65 kilometrů za hodinu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy