Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Španělská centrální banka snížila odhady růstu ekonomiky pro příští dva roky

Evropská měna EURO, ilustrační fotografie
Evropská měna EURO, ilustrační fotografie
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Madrid - Španělská centrální banka mírně snížila odhady růstu domácí ekonomiky pro příští dva roky. Na hospodářské vyhlídky má podle ní negativní dopad politická nejistota v Katalánsku.

Centrální banka nyní předpokládá, že hrubý domácí produkt (HDP) Španělska se v příštím roce zvýší o 2,4 procenta. V předchozí prognóze přitom počítala s nárůstem o 2,5 procenta. Odhad hospodářského růstu pro rok 2019 banka snížila na 2,1 procenta z dříve předpokládaných 2,2 procenta.

Kvůli separatistickým snahám katalánského vedení Madrid koncem října převzal přímou správu nad tímto autonomním regionem, sesadil regionální vládu a rozpustil katalánský parlament. Volby do něj Madrid vyhlásil na 21. prosince.

Centrální banka uvedla, že politický vývoj kolem Katalánska se stal dodatečným faktorem v ekonomických prognózách pro příštích několik let. Dodala nicméně, že negativní dopady tohoto vývoje jsou částečně kompenzovány zlepšujícími se vyhlídkami exportních trhů, a to zejména v rámci eurozóny.

Témata:  Španělsko EUR (euro) ekonomika

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy