Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Údajný otec bitcoinu je podezřelý, že okradl svého obchodního partnera

Bitcoin
Bitcoin
Foto: Adam Mráček / INCORP images

New York - Údajný tvůrce bitcoinu Craig Wright je podezřelý, že ukradl svému bývalému obchodnímu partnerovi kryptoměny a další majetek za pět miliard USD (104 miliard Kč). Uvádí to server CNBC.

Wright v roce 2016 prohlásil, že je tvůrcem bitcoinu, který byl do té doby znám pod přezdívkou Satoši Nakamoto.

Podle žaloby podané tento měsíc u soudu na Floridě Wright úmyslně podvedl odborníka na bezpečnost informačních technologií Davida Kleimana. Ten zůstal po nehodě na motocyklu na vozíku a v dubnu 2013 zemřel. Žalobu podal jeho bratr Ira.

Navíc prý Wright připravil Kleimana o stovky tisíc bitcoinů a o právo na duševní vlastnictví k mnoha technologiím blockchain, což je decentralizovaná databáze transakcí s bitcoiny.

Oba muži byli podle žaloby partnery při těžbě bitcoinů a vlastnili a kontrolovali více než 1,1 milionu bitcoinů. V roce 2011 založili firmu W&K Info Defence Research, která se zabývala těžbou bitcoinů a vývojem softwaru a výzkumem. Wright údajně podvodně vypracoval nejméně tři smlouvy, s jejichž pomocí mohl uplatnit právo na bitcoiny, které vytěžil Kleiman.

Dokumenty předané soudu také uvádějí, že není jasné, zda Wright, Kleiman nebo oba jsou zodpovědni za vznik kryptoměny. Je však nepopiratelné, že oba se zajímali o bitcoin od jeho samotného vzniku a v letech 2009 až 2013 jich získali obrovské množství.

Témata:  Bitcoin krádeže EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy