Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Odborům.nadprůměrných mezd ve Škodovce nestačí, chtějí zrušit dohody o atypických směnách

Škoda Auto, a.s.
Škoda Auto, a.s.
Foto: Evgeny Petrov / INCORP images

Mladá Boleslav - Škoda Auto v úterý nabídla růst tarifních mezd o deset procent a vyplacení mimořádné prémie 5000 korun ve mzdě za duben. Odboráři návrh odmítly jako nedostatečný. Průměrná hrubá dělnická mzda ve Škoda Auto činila loni 40.557 korun.

Odboráři jsou nyní připraveni vypovědět uzavřené dohody o vícesměnných systémech pracovní doby, na kterých se se Škodou domluvili koncem loňského roku.

V prosinci se automobilka s odbory dohodla na prodloužení dohod o práci ve vícesměnných systémech. Klasický systém práce ve Škodě činí 15 směn za týden, továrna v Kvasinách na Rychnovsku má do konce letošního roku fungovat v osmnáctisměnném systému, lakovna v Mladé Boleslavi v sedmnáctisměnném systému. Zaměstnanci se tak mezi sebou dělí také o pracovní soboty. V případě vícesměnných systémů se však týdenní pracovní doba zaměstnance nemění, jen se rozděluje do více dnů, lidé za ně navíc dostávají speciální příplatky.

Součástí první části kolektivního vyjednávání byla také dohoda o flexikontech, což je páteční noční směna v Mladé Boleslavi nad rámec klasického směnného systému. Obě tyto dohody jsou nyní odboráři připraveni vypovědět. Firmě by tento krok mohl způsobit velké problémy, protože již nyní pracuje na hraně své kapacity.

Odboráři již před začátkem kolektivního vyjednávání uvedli, že chtějí dvouciferný růst mezd, který zároveň bude vyšší než deset procent.

Škoda Auto, která je jedním z největších zaměstnavatelů v Česku, je součástí německého koncernu Volkswagen. Ve třech výrobních závodech v Česku zaměstnává zhruba 30.000 lidí. Vyrábí také v Číně, Rusku, na Slovensku, v Alžírsku a v Indii, většinou prostřednictvím koncernových partnerství, a na Ukrajině a v Kazachstánu ve spolupráci s místními partnery. Automobilka loni dodala rekordních 1,200.500 aut.

Témata:  Škoda odbory ekonomika

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 21:04

Češi pracují na zajištění další munice pro Ukrajinu, přiznal Fiala

Česko má nasmlouváno 180 tisíc kusů dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu a pracuje na zajištění dalších 300 tisíc kusů, prozradil premiér Petr Fiala (ODS) britskému deníku Financial Times. Evropa musí podle Fialy posílit také vlastní obranu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy