Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ekonomika USA ve čtvrtletí zpomalila

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Pixabay

Washington - Americká ekonomika v prvním čtvrtletí zpomalila tempo růstu na 2,3 procenta, zatímco o čtvrtletí dříve činil růst v přepočtu na celý rok 2,9 procenta. Hlavním důvodem jsou nejslabší spotřebitelské výdaje za téměř pět let. Ve svém rychlém odhadu to dnes uvedlo americké ministerstvo obchodu.

Hospodářský růst byl přesto lepší, než se očekávalo, a dostatečný na to, aby se přiblížil tříprocentnímu cíli, který stanovila administrativa prezidenta Donalda Trumpa. Ekonomové v průzkumu agentury Reuters v průměru očekávali, že ekonomika zvolní tempo růstu na dvě procenta.

Ekonomiku zbrzdily také slabší podnikatelské investice do zařízení a do výstavby domů. Zpomalení tempa spotřebitelských výdajů je podle analytiků zřejmě dočasné, neboť trh práce je na dosah plné zaměstnanosti. Vysoká je i podnikatelská a spotřebitelská důvěra.

První čtvrtletí bývá obecně slabší, dosažené výsledky tak pravděpodobně nedávají úplně reálný obraz vývoje ekonomiky. Analytici očekávají, že díky stimulačním opatřením Trumpovy administrativy hospodářský růst ve druhém kvartálu zrychlí.

Americká centrální banka (Fed) v březnu zvýšila základní úrok do pásma 1,50 až 1,75 procenta a v průběhu tohoto roku ho chce zvýšit ještě alespoň dvakrát. Ze zápisu z jejího posledního zasedání vyplývá, že oslabení v prvním čtvrtletí bude zřejmě jen přechodné.

Růst spotřebitelských výdajů, které se na ekonomické aktivitě v USA podílejí zhruba dvěma třetinami, v prvním čtvrtletí dosáhl 1,1 procenta. To je nejnižší tempo od druhého čtvrtletí 2013. Přitom v předchozích třech měsících se tyto výdaje zvyšovaly tempem čtyř procent. Na zhoršení má podíl zejména pokles prodeje motorových vozidel, oděvů a obuvi. Svou roli sehrálo zřejmě i zpoždění některých daňových plateb.

Témata:  USA ekonomika EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy