Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Analytici: Životní úroveň Čechů roste. Mzdy rostou neuvěřitelným tempem

Hledání zaměstnání, ilustrační fotografie
Hledání zaměstnání, ilustrační fotografie
Foto: Colorbee

Praha - Ve 2. čtvrtletí 2018 činila průměrná mzda 31 851 Kč, což je o 2 515 Kč (8,6 %) více než ve stejném období roku 2017. Podle analytiků jde o nejrychlejší růst za posledních deset let. Reálné mzdy zaznamenaly kvůli vyšší inflaci druhý nejvyšší růst od roku 2003.

Spotřebitelské ceny se podle Českého statistického úřadu (ČSÚ) zvýšily za uvedené období o 2,3 %, reálně se tak mzda zvýšila o 6,2 %. Objem mezd vzrostl o 10,6 %, počet zaměstnanců o 1,9 %. Medián mezd (27 236 Kč) vzrostl proti stejnému období předchozího roku o 9,4 %, u mužů dosáhl 29 782 Kč, u žen byl 24 514 Kč. Osmdesát procent zaměstnanců však pobíralo mzdu mezi 12 725 Kč a 51 576 Kč.

"Domácí mzdy v prvním čtvrtletí nabraly neuvěřitelné tempo. V nominálním vyjádření se jejich dynamika dostala k úrovním z roku 2008 a po očištění o cenový růst zaznamenaly dokonce nejrychlejší dynamiku za posledních 15 let. Ve druhém čtvrtletí si své velmi silné tempo udržely," uvedl analytik Komerční banky Viktor Zeisel. Mzdy budou podle něj nadále zvyšovat inflaci a tím přimějí centrální banku zvyšovat úrokové sazby.

"Celkový růst mezd za letošní rok tak přesáhne osm procent," tipuje analytik ING Bank Jakub Seidler.

"Reálná mzda si udržuje robustní růst a v takovém prostředí pokračuje silný růst spotřeby domácností," upozornil analytik Generali Investments Radomír Jáč. Silný růst mezd podle něj odráží situaci na trhu práce, kdy nedostatek pracovníků tlačí firmy k tomu, aby byly přístupnější k rychlejšímu zvyšování mezd. 

"Nejrychleji rostou mzdy ve veřejné správě, školství a zdravotnictví, kde o mzdách nerozhoduje poptávka či produktivita, ale politici a termíny voleb," uvedl analytik společnosti Deloitte David Marek. Na jedné straně je podle něj pozitivní fakt, že rostoucí mzdy přispívají k růstu životní úrovně. "Na straně druhé je ovšem zřejmé, že současným tempem nemůže růst mezd pokračovat, pokud je dlouhodobě udržitelné tempo růstu ekonomiky mezi dvěma až třemi procenty a inflační cíl nastaven na dvě procenta," poznamenal.

Témata:  platy zaměstnanci zaměstnavatelé

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 19:49

Očkování za 50 let zachránilo přes 150 milionů životů, odhadla WHO

Za uplynulé půlstoletí se díky celosvětovému úsilí v oblasti očkování podařilo zachránit alespoň 154 milionů životů, uvedla ve středu Světová zdravotnická organizace (WHO). Experti zmínili, že největší přínos očkování je patrný u malých dětí. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy