reklama

Dolaroví miliardáři už na světě nějakou dobu jsou, bilionáři ale nikoliv. V dohledné době by se to ale mohlo změnit a prvním bilionářem na světě by se mohl stát právě Bill Gates.  

Podle serveru deníku The Telegraph a charitativní organizace Oxfam má právě Gates nejlepší předpoklady k tomu, aby měl svůj první bilion v horizontu 25 let. Pro většinu z nás jde ale o nepředstavitelnou sumu, a to i v přepočtu na věci každodenní potřeby.

Kdyby si Gates koupil milion vozů Škoda Fabia, stále by mu zbylo dost peněz na palivo a provoz. A milion vozů lidské představivosti moc nepomůže. Za bilion dolarů by si také mohl koupit celé centrum Londýna, spotřebu americké ropy na jeden rok, 1000 lodí Queen Mary 2 a spoustu dalšího. 

Gates již nějakou dobu v Microsoftu nepracuje, přesto díky svým investicím vydělává. Kolik bylo dlouhou dobu předmětem otázek a sporů, nyní je ale, zdá se, jasno. Například za dobu, po kterou čtete tento článek, vydělal Gates zhruba 4700 eur, tedy něco přes 120 tisíc korun.

Odhaduje se totiž, že Gates vydělá každou vteřinu zhruba 2800 korun, tedy asi 170 tisíc za minutu. To je něco přes 10 milionů korun za hodinu a zhruba devět milionů eur, resp. 240 milionů korun za den. S přihlédnutím k aktuální průměrné mzdě v Česku a době, po kterou dokáže být člověk ekonomicky aktivní, vydělá průměrný Čech za svůj život sotva tolik, co Gates za jednu hodinu.

Pokračovat dále by asi nemělo smysl, pro informaci jen uvedeme, že týdenní výdělek Gatese činí odhadem 63 milionů eur, tedy zhruba 1,7 miliardy korun. Jeho měsíční plat je poté asi sedm miliard. Za rok si tak Gates vydělá nějakých 80 miliard korun.

Gates ale své peníze nespoří, naopak je výhodně investuje a očekává se, že jeho příjmy porostou. Podle Oxfamu za pomoci své nadace investoval miliony až miliardy dolarů na vyřešení některých krizí, i přesto jeho majetek narostl o o další stovky miliard korun.

Majetek Billa Gatese činil předloni přes 70 miliard dolarů, tedy asi 1,7 biliardy korun. Letos se odhaduje na 90 miliard. Přitom do roku 2013 investoval velmi aktivně a jen do své nadace vložil více než 26 miliard eur z vlastních peněz. Má tedy nejlepší předpoklady k tomu stát se prvním dolarovým biliardářem.

Nejbohatší člověk světa je na tom ještě lépe

Nejbohatším člověkem na světě podle Forbesu je zakladatel Amazonu Jeff Bezos se jměním 112 miliard dolarů. Předběhnul tak Gatese, který se v čele žebříčku držel úctyhodné roky.

Jeho příjmy ale na rozdíl od Gatesových nejsou až tak "transparentní". Jen málokdo by si troufnul odhadovat, kolik Bezos vydělá za den, měsíc či rok. Jisté ale je, že půjde o vyšší částky, než jaké má Gates.

Možná ale ne o tolik, o kolik by se mohlo zdát. Oba totiž v posledních letech navýšili hodnotu svého jmění "pouze" o pár desítek miliard korun. Bezosovy příjmy ale rostou rychleji než Gatesovi, proto se v žebříčku nejbohatších lidé světa dostal před něj.