Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

OKD se začíná dařit. Těžíme a prodáváme uhlí nad limit, oznámil provozní ředitel

OKD, Důl Paskov
OKD, Důl Paskov
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Karviná – Pavel Hadrava, provozní ředitel černouhelné společnosti OKD, která je od počátku května v insolvenci, dnes uvedl, že se firmě daří těžit a prodávat uhlí. A to dokonce nad původně plánované limity.

Od ledna OKD prodala ze skládek 450.000 tun uhlí. „Daří se nám překračovat plán v těžbě i v prodeji uhlí," řekl Hadrava. Na začátku roku měla OKD na skládkách uloženo 800.000 tun uhlí, nyní to je podle něj 350.000 tun.

Těžba a prodej je podle něj jediná cesta, jak provoz OKD zachovat. „Buď budeme těžit a budeme za to mít peníze, nebo končíme," řekl provozní ředitel.

Za květen podle Hadravy nebude provoz OKD ztrátový. „Troufám si říct, že za květen můžeme být na nule. Je to dané i tím, že situace je velmi mimořádná. Z finančního hlediska se řeší jenom platby nutné pro bezpečnost a provoz. Nechci z toho proto dělat závěry, že květen je mustr, který bude fungovat v průběhu celého roku," řekl Hadrava.

Vedení firmy se podle něj podařilo stabilizovat finanční toky tak, aby lidé dostali zaplaceno. "Uděláme vše pro to, abychom měli peníze na výplaty. V současné době nám nikdo nepomáhá. Kolik uhlí si vykopeme a prodáme, tak tolik peněz máme," řekl.

Insolvenční návrh na sebe podala sama firma. Uvedla, že dluží nejméně 650 věřitelům přes 17 miliard Kč a závazky není schopna splácet, protože její majetek nedosahuje ani sedmi miliard.

OKD zaměstnává zhruba 9800 vlastních zaměstnanců, asi 2500 dodavatelských a 200 agenturních pracovníků. Ztráta zaměstnání ale hrozí i dalším tisícům lidí v navazujících profesích.

Témata:  OKD těžba uhlí

Aktuálně se děje

6. května 2024 8:50

Čínských výrobků je tu moc. Von der Leyenová chce s čínským prezidentem jednat o konkurenčním boji

Předsedkyně Evropské komise, Ursula von der Leyenová, prohlásila v pondělí, že při jednání s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem v Paříži bude prosazovat spravedlivou konkurenci mezi EU a Čínou, informovala agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy