Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jak si vede česká ekonomika? Statistici zpřesnili údaje za 1. čtvrtletí

Ekonomický růst, ilustrační fotografie
Ekonomický růst, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Meziroční růst české ekonomiky v prvním čtvrtletí zrychlil na 2,8 procenta, v posledním čtvrtletí loňského roku činil 2,7 procenta. Mezičtvrtletně vzrostl hrubý domácí produkt o 0,6 procenta. Vyplývá to ze zpřesněných údajů, které dnes zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Podle prvních údajů z poloviny května rostl HDP v prvním čtvrtletí o 2,5 procenta, o dva týdny později úřad odhad vylepšil na 2,6 procenta.

Míra investic nefinančních podniků se snížila o 1,4 procentního bodu. "Nefinanční podniky dále investují, i když méně než v předchozím období. Současně jim rostou mzdové náklady, které v 1. čtvrtletí vzrostly meziročně o 7,7 procenta, což se nadále projevilo ve snižování míry zisku," uvedl ředitel odboru národních účtů ČSÚ Vladimír Kermiet. Míra zisku nefinančních podniků klesla meziročně o 0,9 procentního bodu.

? „Nefinanční podniky dále investují, i když méně než v předchozím období. Současně jim rostou mzdové náklady, které v 1. čtvrtletí vzrostly meziročně o 7,7 %, což se nadále projevilo ve snižování míry zisku,“ říká Vladimír Kermiet z ČSÚ.https://t.co/335ZpjJdo4

— ČSÚ (@statistickyurad) 28. června 2019

Úhrn peněžních a nepeněžních příjmů domácností na obyvatele vzrostl v prvních třech měsících roku meziročně o 2,8 procenta, proti předchozímu čtvrtletí o 3,1 procenta. Spotřeba domácností na obyvatele se zvýšila ve srovnání se stejným obdobím roku 2018 o 2,3 procenta, mezičtvrtletně o 3,8 procenta.

V absolutních číslech dosahoval průměrný měsíční příjem ze zaměstnání 33.581 korun. Proti předchozímu čtvrtletí to bylo o 0,8 procenta více, meziročně o 2,3 procenta více. "Výsledkem rychlejšího růstu výdajů domácností než jejich příjmů proti předchozímu čtvrtletí byla nižší míra úspor, a to 10,6 procenta," uvedli statistici.

Témata:  Český statistický úřad ekonomika HDP ČR

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy