David-Maria Sassoli

Andrej Babiš (ANO)

V EU se opět bude řešit Babiš. Chystá se hlasování o rezoluci

Svět

Evropský parlament bude příští pátek hlasovat o usnesení, které kritizuje možný střet zájmů českého premiéra Andreje Babiše. Rozhodli o tom dnes šéfové parlamentních skupin spolu s předsedou EP Davidem Sassolim, kteří potvrdili program zkráceného plenárního zasedání v Bruselu. Rezoluci odsuzující také slovní útoky českého premiéra na europoslance měl EP probírat už v březnu, zasáhla však do toho pandemie covidu-19.

Sídlo Evropského parlamentu

Babišovy urážlivé výroky? Předseda europarlamentu Sassoli zvažuje reakci

Svět

Předseda Evropského parlamentu David Sassoli zvažuje, že se obrátí na Česko kvůli urážlivým výrokům premiéra Andreje Babiše na adresu europoslanců. ČTK to dnes sdělila mluvčí europarlamentu. K reakci vyzvala Sassoliho dopisem předsedkyně výboru pro rozpočtovou kontrolu Monika Hohlmeierová, kterou Babiš označil za pomatenou.

Miloš Zeman, prezident České repubilky

Svět

Útok z nenávisti v Hanau: Lídři EU jsou otřeseni, Zeman kondoloval Německu

Prezident Miloš Zeman dnes poslal kondolenční dopis svému německému protějšku Franku-Walteru Steinmeierovi kvůli středeční střelbě v Hanau, kde útočník zabil devět lidí. Vyjádřil znepokojení nad rostoucím násilím a nenávistí v Evropě. Soustrast Německu vyjádřil na twitteru i ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD), lítost vyslovil také premiér Andrej Babiš (ANO).

David-Maria Sassoli

Novým šéfem europarlamentu je socialista Sassoli, už oznámil své priority

Svět

Předsedou nového Evropského parlamentu byl dnes zvolen italský socialistický poslanec David-Maria Sassoli. Díky podpoře největších frakcí získal ve druhém kole tajné volby 345 hlasů ze 667 odevzdaných platných volebních lístků. Na druhém místě skončil český konzervativec Jan Zahradil (ODS), jehož podpořilo 160 poslanců, a třetí německá spolupředsedkyně europarlamentní skupiny zelených Ska Kellerová se 119 hlasy.

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy