Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Bude důchodový věk zastaven na 65? Vláda to bude projednávat

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Praha – Vláda by v pondělí měla projednat návrh, který by zastavil růst důchodového věku na hranici 65 let. Růst důchodového věku se v tuto chvíli každoročně zvyšuje u mužů o dva a u žen o čtyři měsíce. Nyní lidé tráví v důchodu v průměru 23 let.

V 65 letech by šli do penze všichni ti, kteří se narodili po roce 1971. Se zastropováním počítá návrh obrysů zákona, který připravilo ministerstvo práce. Ministerstvo financí s navrhovaným stropem penzijního věku nesouhlasí.

O pevném věku nástupu do penze se zmínily vládní strany v koaliční smlouvě. Podle ministerstva práce by se měl strop každých pět let přehodnocovat. Pravidelné hodnocení a případné následné úpravy doporučila i důchodová komise, zastropování ale nenavrhla.

„Neexistence této hranice je vnímána jako negativní faktor ze strany veřejnosti," zdůvodnil resort práce vypracování věcného záměru zákona. V materiálu pro vládu ale také uvádí, že kvůli stropu není vyloučeno to, že Česko opět spadne mezi země s vysokým rizikem neudržitelnosti veřejných financí. Chystané opatření totiž do budoucna zvedá výdaje důchodového systému, který je už nyní v dluzích.

Podle návrhu by statistický úřad vždy v roce, který končí trojkou či osmičkou, musel vypracovat prognózu o demografickém vývoji. První by měl dělat už za dva roky. Ministerstvo práce by pak do pololetí následujícího roku - tedy roku se čtyřkou či devítkou na konci - muselo dát vládě zprávu o vlivu populačního vývoje na důchodový systém, podle výsledků by k ní případně rovnou přidalo i návrh na změnu důchodového věku.

Ve zprávách by se zohlednila mimo jiné očekávaná délka života či pravděpodobnost úmrtí lidí mezi 25 a 54 lety. Jejich doba v důchodu by neměla překročit 26 procent a spadnout pod 24 procent délky života. Podle toho by se pak stanovil důchodový věk. Předdůchodové generace by se ale případná úprava nedotkla.

Rezort financí se zastropováním nesouhlasí. Podle něj by se měl nejdřív věk posuzovat, až potom upravovat. Zdůvodnění, že neexistenci důchodové hranice vnímá veřejnost špatně, resort financí nepřijímá.

Témata:  důchodci vláda

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy