Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Skutečně uprchlíci utíkají k nám, namísto aby bojovali? Dokumentaristka prozradila podrobnosti

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Praha - Dokumentaristka Jarmila Štuková do Kurdistánu odjela natočit dokument o lidech, kteří bojují proti Islámskému státu. Vyvrací také představu, že všichni mladí muži uprchli.

"Na frontových liniích jsem viděla mnoho velmi mladých kluků. Předtím třeba studovali, a když byla napadena jejich vesnice nebo oblast, tak se odhodlali sami vzít zbraň. Byť byli předtím pacifisté a nikdy v životě zbraň nedrželi, ale stejně bojovali účinně," řekla Českému rozhlasu Štuková.

"Vemte si, že jste intelektuál. Nejste vůbec stavěný na to držet zbraň a někoho zabít. To je opravdu velmi náročná otázka... A taky si vemte tamní tradiční rodiny. Že uprchne jenom matka s dcerou je pro tamější mužskou populaci nepředstavitelné," dodala.

Tvrdí, že v mnoha oblastech žena vychází jen v doprovodu mužského člena rodiny a dívat se na to jenom tak, že mladý člověk utíká a nebojuje, je příliš jednoduché. 

Dodala,  že kurdské milice mají povětšinou bohatou tradici. "Už jejich dědové nebo otcové působili v Pešmerze. Bylo velmi zajímavé, když mluvili o cti. Že si nedokážou představit, že by nestáli na bojových liniích. Byť na počátku boje proti IS byli příšerně vyzbrojeni jenom kalašnikovy a starými samopaly," vysvětlila.

Témata:  Islámský stát Irák uprchlíci

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 10:28

V noci Rusové provedli útoky na energetickou infrastrukturu ve třech oblastech Ukrajiny

V noci na dnešek Rusové provedli útoky na energetickou infrastrukturu ve třech oblastech Ukrajiny, což způsobilo poškození zařízení a zranění alespoň jednoho pracovníka. Oznámil to podle ukrajinských médií ministr energetiky Herman Haluščenko. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy