Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Teror, nenávist, lidé v ulicích... O co jde Islámskému státu?

Islámský stát (ISIS)
Islámský stát (ISIS)
Foto: Wikimedia Commons

Praha - Nepokoje, lidé v ulicích a nenávist Evropanů vůči muslimům. Přesně o to jde podle důstojníka Generálního štábu Armády ČR a bezpečnostního analytika Otakara Foltýna radikálům z hnutí Islámský stát.

"Ve chvíli, kdy se jim toto povede, samozřejmě dosáhnou podstatně většího účinku, než by byli sami schopni dokázat zbraněmi," řekl Foltýn v Interview ČT24. Podotkl ale, že Evropa nyní ve válce není: "IS není stát a jeho příslušníci nejsou vojáci, jakkoliv by si to oni přáli. To jsou prostě kriminálníci a oni vědí, že kriminálníci jsou a my bychom je neměli vojáky nazývat, a proto bychom to ani neměli nazývat válkou."

Islámský stát podle něj chce provést natolik nechutný, šokující a odporný útok, který maximálně zradikalizuje Evropany. "Samozřejmě, že jediný útok sám o sobě by toho asi nedosáhl. Ale pokud to zvolí v řetězci, případně navážou na útoky, za které oni osobně ani neodpovídají – teď narážím na útoky řekněme pološílených pachatelů z minulosti – a dají to do nějaké souvislosti a veřejnost to tak chápe, tak ve výsledku můžou dosáhnout svého cíle. Zradikalizují alespoň část evropské populace proti evropským muslimům. A v momentě, kdy se jim toto povede, dosáhnou podstatně většího účinku, než by byli sami schopni dokázat zbraněmi. Jinými slovy: radikalizovat Evropany je hlavní cíl IS," vysvětlil expert.

Dodal, že v rámci procesu demilitarizace po studené válce Evropa poměrně zásadně dokonce řádově snížila své ozbrojené síly napříč všemi státy, jak západní, tak východní Evropy. Mělo to prý sice určitou logiku po studené válce, ale bohužel došlo k tomu, že jsme to "přepálili. Prostě demilitarizace zašla příliš daleko."

Na druhou stranu je ale prý potřeba si uvědomit, že statisticky od roku 2000 v Evropě zahynulo při teroristických útocích necelých sedm set Evropanů. "Jenom běžná vražednost v České republice je za jeden rok asi 160 lidí, takže za tutéž dobu v České republice bylo zavražděno přibližně 2000 lidí. A to se bavíme o deseti milionech obyvatel, v celé Evropě je to 500 milionů obyvatel. To znamená: IS je v tento okamžik neefektivní, co se týče reálného dopadu, a je velmi efektivní, co se týče mediálního dopadu. A bude to pravděpodobně horší," dodal.

Témata:  Islámský stát

Aktuálně se děje

4. května 2024 8:22

Morawiecki si kopl do EU. V Polsku vzbudila jeho slova pozdvižení

Bývalý polský premiér Mateusz Morawiecki označil Brusel v rozhovoru pro maďarský týdeník Mandiner za hrozbu pro evropskou demokracii. EU podle něj zadržením fondů ovlivnila výsledek polských parlamentních voleb. Představitelé současné polské vlády jej za tyto výroky ostře zkritizovali. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy