Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Sobotka Babiše odvolávat nebude, čeká na vyšetřování

Bohuslav Sobotka /ČSSD/
Bohuslav Sobotka /ČSSD/
Foto: Reprofoto YouTube

Praha - Premiér Bohuslav Sobotka se zatím nechystá odvolat ministra financí Andreje Babiše. V kauze možného dotačního podvodu v souvislosti s luxusní farmou Čapí hnízdo chce prý počkat až na výsledky vyšetřování policie a kontrolní instituce Evropské unie, která už možné zneužití evropských dotací řeší.

"Politici by neměli suplovat policisty a státní zástupce. Sociální demokracie si počká na výsledek těchto šetření," uvedl premiér Bohuslav Sobotka. Na jeho rozhodnutí nebude mít žádný vliv ani středeční mimořádná schůzce Poslanecké sněmovny.

"Já si především nemyslím, že mimořádná schůze Sněmovny může něco vyřešit," má jasno Sobotka. A zřejmě opravdu nevyřeší.

Ani pravicová opozice totiž od schůze, která byla svolaná na její žádost, žádný zásadní posun v kauze nečeká. "To jeho mlžení a ty lži, kdy každý den říká něco jiného, opravdu už nikoho nepřesvědčují, že říká pravdu," uvedla místopředsedkyně ODS Alexandra Udženija.

Andrej Babiš prý opozici těžko přesvědčí o tom, že se zneužitím dotací nemá nic společného a to ani potom, co oznámil, že na schůzi zveřejní, kdo vlastnil Čapí hnízdo v době, kdy mu byla přiznána padesátimilionová dotace.

"Já do toho 23. března vše vysvětlím, ale samozřejmě že ti, kteří mě nesnášejí a chtějí, abych odešel z české politiky, si zase najdou svoji teorii," tvrdí Babiš.

"Já už upřímně řečeno ani na žádné vysvětlení nečekám. Jestli označí nějakého bílého koně, který bude tvrdit, že držel ty akcie, no tak ho označí, ale evidentně tam nikdy žádný investor nebyl," je přesvědčen předseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

Přesto hlasování o vyslovení nedůvěry vládě zatím pravicová opozice nechystá.

Témata:  Bohuslav Sobotka Andrej Babiš

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 21:04

Češi pracují na zajištění další munice pro Ukrajinu, přiznal Fiala

Česko má nasmlouváno 180 tisíc kusů dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu a pracuje na zajištění dalších 300 tisíc kusů, prozradil premiér Petr Fiala (ODS) britskému deníku Financial Times. Evropa musí podle Fialy posílit také vlastní obranu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy

Zbyněk Stanjura /ODS/

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.