Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Akcie farmy Čapí hnízdo prý drželi Babišovi právníci

Andrej Babiš /ANO/, ministr financí
Andrej Babiš /ANO/, ministr financí
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - U strategických rozhodnutí při čerpání sporné padesátimilionové evropské dotace pro Farmu Čapí hnízdo stál "dvorní právník" vicepremiéra Andreje Babiše (ANO) Václav Knotek, uvedl dnes server HlídacíPes.org. Anonymní akcie farmy údajně držel společně s Gabrielou Knapovou, která podle serveru rovněž pracuje v právním oddělení Babišova holdingu Agrofert.

Místopředseda vlády a šéf ANO tvrdí, že zná jméno vlastníka farmy z doby, kdy žádala o dotace, nemíní ho ale zatím prozradit. Situací se bude večer zabývat předsednictvo hnutí ANO, ve středu se má konat kvůli Čapímu hnízdu mimořádná schůze Sněmovny.

Právník Agrofertu Knotek údajně vedl například zasedání valných hromad farmy, je také podepsán pod klíčovým krokem - změnou stanov Farmy Čapí hnízdo. Působí či v minulosti působil ve statutárních orgánech 16 Babišových firem. Je členem správní rady Babišovy Nadace Agrofert, kde kromě něj zasedá už pouze Babiš s partnerkou Monikou. "O Babišově úzké vazbě na Knotka svědčí i skutečnost, že mu svěřil svoji plnou moc při zastupování na jednání svých firem (například u firmy Kostelecké uzeniny)," napsal server.

Za Babišovu firmu IMOBA také podepsal kupní smlouvu na pozemky a nemovitosti, na nichž posléze vyrostlo Čapí hnízdo. O dva roky později Knotek na valné hromadě navrhl, aby se změnil název původní Babišovy firmy ZZN Agro Pelhřimov na Farma Čapí hnízdo, a.s. Knotek také v této době, v roce 2008, přinesl na valnou hromadu akcie firmy. Prokázal se údajně deseti kusy akcií v celkové hodnotě milion korun. Zbývajících deset kusů v téže hodnotě přinesla na valnou hromadu Knapová.

Pokud ovšem, jak tvrdí Babiš, patřily akcie farmy někomu jinému, musel je tento zatím neznámý majitel získat právě od Knotka či Knapové. "V obchodním rejstříku však o prodeji či převodu akcií není ani zmínka," uvedl web. Knotek na dotazy serveru nereagoval, Knapová byla na dovolené.

Společnost Farma Čapí hnízdo patřila do roku 2007 do Babišova holdingu Agrofert. Poté byly akcie převedeny na anonymní formu akcií, aby farma jako malá firma dosáhla na evropskou dotaci kolem 50 milionů korun. Firma z koncernu Agrofert by ji podle všeho dostat nemohla. Po několika letech, kdy dodržovala dotační podmínku, se společnost vrátila zpět mezi firmy Babišova koncernu. Pravice Babiše viní z účelového obcházení dotačních pravidel.

Témata:  Andrej Babiš Agrofert

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 19:13

Tesla propustí více než 10 % zaměstnanců. Prý kvůli růstu, experti ale varují před čínskou konkurencí

Tesla hodlá celosvětově propustit více než 10 % svých zaměstnanců, uvádí agentura Reuters s odkazem na interní dokumenty společnosti.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Zbyněk Stanjura /ODS/

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.