Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Češi mají větší zájem o dovolenou v tuzemsku. Velký zájem je o chalupy

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Už před začátkem letošní sezóny dovolených se hovořilo o tom, že zájem mezi Čechy o zahraničí poklesne. Aktuální data to jen potvrzují.

"Pozorujeme pokračující rostoucí trend v prodejích domácích pobytů okolo 15 až 20 procent. Pobyt v tuzemsku volí čeští turisté i jako svou druhou dovolenou vedle pobytu u moře, např. na prodloužený víkend, v drtivé většině se jedná o rodiny s dětmi," uvedla v anketě pro ČTK výkonná ředitelka Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Kateřina Petříčková.

Vyšší je letos například zájem Čechů o pronájem rekreačních nemovitostí. Podle Petra Fixe ze společnosti Tippobyt, která se zabývá pronájmem chat a chalup, vzrostla nejvíc poptávka po objektech v Českém ráji, jižních Čechách, Krkonoších a Beskydech.

Cestovní agentura Invia.cz registruje meziroční nárůst v poptávce po pobytech v Česku o 40 procent. "Průměrná cena pobytu v Česku se oproti loňskému roku příliš nezměnila. V roce 2016 investují turisté do tuzemské dovolené v průměru 3025 Kč na osobu, v roce 2015 to pak bylo 3040 Kč na osobu," uvedl marketingový ředitel Invia.cz Michal Tůma.

Například turistů ve Špindlerově mlýně letos v červenci přibylo o pět až deset procent oproti loňsku. Více domácích turistů přijelo také na jih Moravy. "Letošní prázdniny máme oproti loňskému roku výrazně více vyprodané ubytovací kapacity a poptávka stále roste, takže počítáme, že o prázdninách k nám zavítá o cca 15 procent více tuzemských turistů než loni," řekl Stanislav Hrabal ze spolku Velkobílovických vinařů.

Podle asociace dosahuje letos pokles v prodejích zahraničních zájezdů okolo 15 procent. "Nyní evidujeme pokles počtu prodaných zájezdů do zahraničí. Úbytek v destinacích, jako je Egypt, Turecko nebo Tunisko lze těžko nahradit," dodala Petříčková. Roste zájem o Slovensko, Rakousko, Maďarsko, Chorvatsko či Itálii.

Témata:  dovolená Češi cestovní kanceláře příroda

Aktuálně se děje

16. května 2024 8:46

Fico je po operaci stabilizovaný, tvrdí úřady. Bojuje o život, píší média

Slovenský premiér Robert Fico je středečním atentátu nadále hospitalizován v nemocnici v v Banské Bystrici. Informace o jeho zdravotním stavu se ale rozcházejí. Televize Markíza dnes ráno uvedla, že je po několikahodinové operaci stále v ohrožení života. Podle prohlášení místopředsedy vlády Tomáše Taraby a státního tajemníka Filipa Kuffy je ale Ficův stav stabilizovaný.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Petr Pavel

Pavel vyzval k podpoře Ukrajiny i hledání konce války

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.