Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Babiš znovu kritizován. Protikorupční organizace chtějí vysvětlit další podezřelé věci

Andrej Babiš
Andrej Babiš
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Čapí hnízdo není podle protikorupčních organizací jediná záležitost, kterou by měl ministr financí Andrej Babiš (ANO) vysvětlit.

Podezření z dotačního podvodu v souvislosti s farmou Čapí hnízdo "zdaleka není jedinou kauzou, která u veřejnosti vzbuzuje podezření, zda Vaše podnikatelské aktivity nejsou ukázkovým příkladem nešvarů, jež jste při svém nástupu do české politiky tak razantně kritizoval," napsali Babišovi autoři dopisu z iniciativy Vraťte nám stát.

Předseda hnutí ANO by měl podle nich zodpovědět 22 otázek, které mu položili. Měl by mimo jiné uvést celkovou výši dotací, které Agrofert získal, prozradit skutečné vlastníky švýcarské společnosti O.F.I., která se v roce 1995 stala majoritním majitelem Agrofertu, nebo personální strukturu divize vnitřní bezpečnosti Agrofertu.

V souvislosti s privatizací Unipetrolu by měl Babiš podle dopisu mimo jiné popsat způsob převzetí společnosti Lovochemie, potvrdit pětimilionový dar na činnost ČSSD v roce 1997 nebo ozřejmit své vztahy s ministry Zemanovy vlády a podnikateli. Podobně by měl podle dopisu Babiš vysvětlit podmínky kolem dotace a daňových úlev pro Duslo, podíl na financování slovenské vládnoucí strany Smer a styky se slovenskými politiky.

Tvůrci dopisu rovněž uvádějí, že volební kampaň ANO stála v roce 2013 podle odhadů a svědectví lidí z Babišova okolí zhruba 650 milionů korun. Po Babišovi chtějí vysvětlení, "proč se tato suma nepromítla do účetní uzávěrky kampaně" a z jakých zdrojů kampaň financoval.

Tvrzení o ceně kampaně je podle Babiše jedním z důkazů, že "nesmysly a lži" nemá cenu komentovat.

Autoři dopisu poukazují na předlistopadovou minulost šéfa dozorčí rady Agrofertu Libora Širokého, exdůstojníka komunistické tajné policie. V jejích svazcích byl Babiš veden jako agent, podle soudu neoprávněně. Chtějí také vědět, zda byl Babišovým právním zástupcem ve sporu kolem Unipetrolu advokát Radek Pokorný, který je spojován s premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD).

Témata:  Andrej Babiš korupce Unipetrol

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy