Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zeman vidí šanci na útok? Novinář o plánech prezidenta

Miloš Zeman, prezident ČR
Miloš Zeman, prezident ČR
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha – Prezident Miloš Zeman v neděli poskytl rozhovor serveru Blesk.cz. V něm mluvil o migraci, vyzval Čechy, aby se vyzbrojili a tvrdě se pustil do think-tanku Evropské hodnoty. Jedna věc z jeho interview ale poněkud zapadla. A právě na ni se ve svém pravidelném zpravodaji Final Word americký novinář Erik Best.

Miloš Zeman v rozhovoru spojil téma policejní reorganizace a vyšetřování podnikatele Zdeňka Bakaly. Přiznal však, že si není jist dosavadní výkonností elitních policejních útvarů, kterých se reforma dotkne, a žalobců v kauzách s možnými vazbami na politiky. „Pokud reorganizace přispěje k tomu, aby pan Bakala byl podroben vyšetřování, tak budu rád," uvedl Zeman. 

Zemanova slova podle Besta znamenají, že nechce údajné vytunelování OKD Zdeňkem Bakalou jen tak přejít. „Není to prezident, který by věci dělil na správné a špatné, stejně jako to nedělá ani premiér Bohuslav Sobotka. Oba se v politice rozhodují účelově. Sobotka podporuje policejní reorganizaci z toho důvodu, že v ní vidí způsob, jak zachránit krk některým vysoce postaveným představitelům ČSSD včetně sebe samého. Zeman poskytl reorganizaci vlažnou podporu přesně z opačného důvodu," myslí si americký novinář.

Prezident podle něj vidí v celé věci příležitost. „Vnímá ji jako šanci zaútočit na ty sociální demokraty, kteří se mu v minulosti postavili a kteří mu pořád lezou na nervy. Zemanův vzkaz pro ministra vnitra Milana Chovance je jasný: pokud chceš, abych plně podpořil policejní reformu, musíš jít po Bakalovi a jeho pomocnících," dodává Best.

Témata:  Miloš Zeman Zdeněk Bakala Erik Best

Aktuálně se děje

7. května 2024 8:38

NASA odložila start lodi Starliner. Nový termín není známý

Boeing na poslední chvíli odložil první let vesmírné lodi Starliner s astronauty k Mezinárodní vesmírné stanici ISS, informovaly tiskové agentury. Odpočítávání se zastavilo dvě hodiny před plánovaným startem. Na palubě měli být dva Američané. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy