Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Podle soudu chystali teroristický útok na vlak, obvinění to odmítají

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Radek Sycha, EuroZprávy.cz

Praha - Pražský městský soud dnes začal projednávat kauzu levicových extremistů, kteří podle obžaloby plánovali teroristický útok na vlak.

Obžaloba za hlavního organizátora útoku označuje Petra Sovu, který vytvořil skupinu, kde působili další obvinění Martin Ignačák a Alexandra Ščambová. Podle obžaloby chtěli narušit základní politickou, hospodářskou a sociální strukturu země, když plánovali útok na nákladní vlak převážející vojenský materiál za použití zápalných lahví.

Sova s Ignačákem společně s policejními agenty podle obžaloby v prosinci 2014 koupili materiál k výrobě zápalných lahví. Později vyrobili tzv. Molotovovy koktejly a vyzkoušeli je. Dvě zápalné směsi zakopali poblíž chuchelského železničního mostu, kde se měl útok podle spisu odehrát. Ščambová čelí obvinění kvůli tomu, že "hlídala", když Ignačák s policejním agentem zápalnou lahev ukrývali.

Sova dnes obžalobu označil za vymyšlený příběh. Několikrát prohlásil, že anarchistická skupina kolem něj byla proti násilí. Vinu svaloval na policejní agenty, kteří se do skupiny infiltrovali. Každý krok popsaný v obžalobě podle anarchistů vznikl kvůli aktivitě tajných agentů, s kterými prý jen hráli jejich hru. Podle Sovy se všechno dostalo tak daleko, že je musela policie obvinit "z čehokoliv".

Ignačák je rok a čtvrt ve vazbě. Do soudní síně ho přivedli zakuklení členové Vězeňské služby vyzbrojení samopaly. Když vešel poprvé, tak ho řada přítomných anarchistů pozdravila hlasitým potleskem, někteří u toho i povstali. Nikdo z nás nechtěl spáchat násilný čin, řekl soudu Ignačák.

Další obviněnou je Radka Pavlovská, která se účastnila schůzek skupiny a jejich plány neoznámila policii. Za nepřekažení trestného činu jí hrozí až tři roky vězení. Jako poslední pak na lavici obžalovaných usedla Katarína Zezulová, která také byla na některých schůzkách. Navíc byla obviněna z přípravy zločinu násilí proti úřední osobě, za což jí hrozí až 12 let vězení. Podle obžaloby s Ignačákem a Sovou vyrobili zápalné láhve, které ukryli poblíž squatu na Cibulce. Měly být připraveny proti policii či pracovníkům bezpečnostní agentury při vyklízení objektu. Také Pavlovská se Zezulovou obžalobu odmítly.

Všech pět obžalovaných soudu popsalo vlastní verzi příběhu. Na dotazy soudu, žalobce či advokátů odmítli odpovídat. Státní zástupce Vladimír Pazourek se zatím k zahájení procesu nechtěl příliš vyjadřovat. Podle něj je však obžaloba postavena na reálných a pevných základech.

Témata:  soudy terorismus

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 16:44

Kyjev: Situace na frontové linii na Ukrajině se bude neustále zhoršovat

Situace na frontové linii na Ukrajině se v následujících týdnech bude pravděpodobně neustále zhoršovat. Řekl to šéf ukrajinské vojenské rozvědky Kyrylo Budanov v pondělním rozhovoru pro ukrajinskou verzi stanice BBC.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy