Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vězeňská služba má nedostatek lidí. Pelikán chce od vlády 840 míst

Robert Pelikán
Robert Pelikán
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) chce od vlády 840 dalších tabulkových míst pro Vězeňskou službu. Bezpečnostní sbor má pro příští rok získat 410 nových příslušníků.

Občanských zaměstnanců - například vychovatelů či speciálních pedagogů - má být ještě o 20 více. Podle materiálů, které má ČTK k dispozici, stojí za požadavkem především setrvalý nárůst počtu vězňů.

"Hlavním důvodem, proč ministerstvo spravedlnosti žádá o tabulková místa navíc, je narůstající populace ve věznicích," potvrdila ČTK mluvčí úřadu Tereza Schejbalová. "V personální oblasti nemá Vězeňská služba už prakticky žádné rezervy," doplnila.

Počet příslušníků Vězeňské služby se od roku 2015 neměnil navzdory tomu, že množství vězňů stoupá. Zatímco počátkem loňského roku jich bylo za mřížemi 18.658, minulý měsíc to bylo už 22.183 a odhaduje se, že koncem roku může jejich počet překročit hranici 23.000.

"Soustavné přetěžování vězeňského personálu s sebou přináší vedle fyzického a psychického vyčerpání i zvýšené riziko profesního selhání," konstatovali autoři důvodové zprávy. Podle nich příslušníci sboru jen za rok 2015 napracovali 200.000 hodin přesčasů.

Témata:  Robert Pelikán vězeňská služba Ministerstvo spravedlnosti ČR

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:36

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy