reklama

Na twitteru o tom informovala mluvčí ministerstva spravedlnosti Tereza Schejbalová. Pelikán byl ministrem spravedlnosti od března 2015 ve vládě Bohuslava Sobotky (ČSSD), v níž nahradil svou kolegyni z hnutí Helenu Válkovou. Ve funkci zůstal i v současném prvním kabinetu Andreje Babiše (ANO), který od konce ledna vládne v demisi.

Jeho odchod není překvapením, svůj odchod z politiky začátkem dubna zdůvodnil mimo jiné názorovým rozchodem s hnutím ANO, jehož členem ale chce zůstat. O odchodu z politiky prý uvažoval delší dobu, k rozhodnutí přispěl i jeho verdikt o vydání ruského hackera Jevgenije Nikulina do Spojených států. Prezident Miloš Zeman ministra před tím žádal, aby Nikulina vydal do Ruska.

Pelikán už v dubnu uvedl, že o odchodu z politiky uvažoval delší dobu, k rozhodnutí přispěl i jeho verdikt o vydání ruského hackera Jevgenije Nikulina do Spojených států. Prezident Miloš Zeman ministra před tím žádal, aby Nikulina vydal do Ruska.

Za Pelikána by měla do poslaneckých lavic nastoupit ředitelka neziskové organizace Monika Červíčková, která je první náhradnicí na pražské kandidátce ANO v loňských podzimních volbách. Slib by mohla složit v úvodu schůze dolní komory, která začne za týden.

Pelikán je v tomto volebním období pátým poslancem, který složil mandát. Hned na listopadové ustavující schůzi rezignovali středočeská hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO), její liberecký kolega Martin Půta (STAN) a bývalý senátor Jiří Hlavatý (za ANO). Koncem března se poslaneckého mandátu vzdal někdejší bývalý premiér a předseda ČSSD Sobotka.