reklama

Dalších 300 lidí pak nechá naočkovat ve skupině, která je svým stylem života žloutenkou výrazně ohrožena. Novinářům to po jednání Rady města řekl primátor Brna Petr Vokřál (ANO). Náklady na akci dosáhnou zhruba 2,1 milionu korun.

Brno očkování zajistilo pro 260 strážníků a 333 pracovníků odboru sociální péče a také Centra sociálních služeb. Strážníci budou naočkováni zároveň i proti žloutence typu B, s nimi i někteří sociální pracovníci.

Podle Vokřála tím chce město chránit zaměstnance, kteří mohou s nákazou přijít do kontaktu. Očkování se uskuteční v Nemocnici Milosrdných bratří, náklady v tomto případě dosáhnou asi 1,7 milionu korun.

Preventivně nechá město naočkovat také asi 300 lidí, kteří jsou svým životním stylem žloutenkou nejvíce ohroženi, tedy lidi bez domova. Motivací jim má být kromě naočkování i stravenka v hodnotě 50 korun. Město na tuto část akce vynaloží asi 405 tisíc korun.

Krajská hygienická stanice na jižní Moravě ke konci července evidovala 119 případů hepatitidy typu A, z toho asi 80 procent případů přímo v Brně. Nejvíce nakažených je ve věkové skupině od 24 do 35 let.

Podle krajské hygienické stanice je epidemie žloutenky typu A v Jihomoravském kraji největší za posledních 15 let. Loni za celý rok bylo 27 nakažených, předloni 21 a v roce 2013 zaznamenali 14 případů.