Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Česko terčem teroristů? Policie prověřuje zprávy kolující na internetu

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Policie prověřuje šíření zpráv o údajně hrozících teroristických útocích v obchodech či v dopravních prostředcích. Příběhy, které se objevují zejména na sociálních sítích, nepokládá za pravdivé.

V tiskové zprávě to dnes uvedla mluvčí policejního prezidia Ivana Nguyenová. Zdůraznila, že policisté v tuto chvíli nemají informace nasvědčující tomu, že by v Česku hrozilo nebezpečí teroristického útoku.

Zprávy se podle mluvčí množí v posledních měsících, přičemž policie je zatím vyhodnocuje jako hoax, tedy mystifikační informaci sdílenou v internetovém prostoru. "Spoluobčany můžeme ubezpečit o tom, že o šíření těchto zpráv Policie České republiky ví a zabývá se jimi. A to jak na úrovni krajských ředitelství, tak v rámci sekce terorismu a extremismu Národní centrály proti organizovanému zločinu," sdělila Nguyenová.

Obsahem zpráv je popis různě modifikovaných příběhů. "Například, že občan najde peněženku s penězi, vyhledá jejího majitele, kterým je vyznavač islámského náboženství, a peněženku mu vrátí. Majitel peněženky mu v rámci poděkování sdělí, aby po určitý časový úsek nechodil na určitá místa, například do konkrétního obchodního domu, či aby nejezdil hromadnou dopravou, například konkrétní linkou metra," popsala mluvčí.

Témata:  Policie ČR terorismus Česká republika

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 12:57

GIBS obvinila policisty kvůli únorovému incidentu před barem v Praze

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy