Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Proč vypadla dívka z jedoucího vlaku? Vyšetřovatelé zřejmě mají odpověď

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: České dráhy

Olomouc - Vyšetřovatelům se už podařilo rozklíčovat, proč před dvěma týdny vypadla tříletá dívenka u Olomouce z jedoucíhorychlíku. K nehodě výrazně přispěl dobíhající cestující, který zřejmě špatně zavřel dveře, a pak také zastaralá konstrukce vagónu.

Drážní inspekce zatím žádné podrobnosti o nehodě z 24. července nezveřejnila. Podle informací deníku MF Dnes už ale vyšetřovatelé vědí, co se v osudnou chvíli ve vagónu rychlíku R884 Galán stalo a proč tříleté děvčátko z jedoucího vlaku vypadlo.

K nehodě došlo před 17. hodinou krátce poté, co rychlík odjel z Olomouce. Tam měl ale na poslední chvíli vlak dobíhat jeden pasažér. Podle informací MF Dnes měl otevřít dveře a naskočit do vlaku potom, co průvodčí odmávali odjezd. A zřejmě za sebou pořádně nezavřel dveře.

Tříletá holčička vypadla z vagónu, který má oddíly přednostně určené pro cestování s dětmi do 10 let. Na rozdíl od některých starších vagónů, které České dráhy stále nasazují na koleje, má dveře za jízdy blokované. Stejně tak jsou zavírány dálkově při pokynu k odjezdu vlaku.

Dobíhající pasažér je ale zřejmě špatně dovřel. V takovém případě se dveře na dálku neuzavřou a ani to není nikde signalizováno. Za jízdy se tak mohou otevřít. V tomto případě mohl sehrát roli také fakt, že dveře byly proti směru jízdy, takže se do nich opíral vzduch.

V osudnou chvíli šla matka s dvěma malými dcerkami na záchod. Jestli se mladší z dívek do dveří opřela nebo jestli se otevřely samovolně, zatím vyšetřovatelé netuší. Tříletá holčička ale z rychle jedoucího vlaku vypadla ven a záchranáři jí už nedokázali pomoci.

Témata:  vlaková neštěstí vlaky

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 17:48

Policie šetří nález těla na Mělnicku, zřejmě jde o sebevraždu

Středočeská policie se zabývá nálezem bezvládného těla na Mělnicku. Muž se zřejmě zastřelil po předchozí dopravní nehodě, vyplývá z dosavadních informací. Tragická událost je nadále předmětem vyšetřování. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy