Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nakažení provozovali nechráněné styky, policie muže obvinila z šíření HIV

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Praha - Pražská policie obvinila na základě trestního oznámení hygieniků zatím dva HIV pozitivní muže, kteří provozovali nechráněný sex.

Dalších 19 nahlášených případů odložila s tím, že se nestal žádný trestný čin. Prověřování ostatních podaných oznámení pokračuje. Na dotaz ČTK to dnes uvedl policejní mluvčí Jan Daněk.

Hygienická stanice hlavního města Prahy nahlásila policii třicítku homosexuálních mužů, kteří prý věděli, že jsou HIV pozitivní, a přesto se při sexu nechránili. Vyšlo to najevo tak, že se přišli léčit s kapavkou nebo syfilidou. Na případ v lednu upozornila Mladá fronta Dnes.

Dva z mužů nyní čelí trestnímu stíhání za šíření nakažlivé nemoci. Čin spáchá podle trestního zákoníku ten, kdo "úmyslně způsobí nebo zvýší nebezpečí zavlečení nebo rozšíření nakažlivé nemoci u lidí". Pokud pachatel tímto způsobem někomu způsobí těžkou újmu na zdraví, hrozí mu až osmileté vězení. Jestliže nakazí více než jednoho člověka, zvyšuje se horní hranice trestní sazby na 10 let.

Témata:  HIV (RNA virus z rodu lentivirus) muži

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 21:06

Německo zadrželo dva muže v případu špionáže a sabotáže spojené s Ruskem

Prokuratura oznámila, že vyšetřovatelé zatkli dva muže německo-ruského původu kvůli podezření ze špionáže pro Rusko a údajnému plánování útoků v Německu, včetně cílů americké armády. Jejich cílem údajně bylo oslabit vojenskou podporu poskytovanou Ukrajině.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy